Elevii și profesorii din Rublenița au “dat examen” la protecția în timpul cutremurelor

0
224

Astăzi angajații Serviciului Prevenție ai Direcției Situații Excepționale mun. Soroca au desfășurat o ședință de instruire și un exercițiu practic de simulare a acțiunilor elevilor și ale cadrelor didactice, în situația producerii unui cutremur, la Gimnaziul din comuna Rublenița. În cadrul ședinței au fost instruiți 275 elevi și 24 cadre didactice, iar în urma desfășurării exercițiului s-a constatat că atât elevii cât și profesorii au acționat corect respectând toate regulile de comportare și măsurile de prevenire, fapt ce denotă că sunt bine pregătiți.

Reieșind din faptul, că în ultima perioadă numărul cutremurelor se intensifică,  Direcția Situații Excepționale mun. Soroca, atenționează cetățenii privind necesitatea cunoașterii măsurilor de comportament în cazul producerii unui seism, prin urmare, informându-vă următoarele reguli:

Seismul sau cutremurul reprezintă o ruptură bruscă a continuității și echilibrului unui fragment ,ai mult sau mai puțin întins din interiorul Pământului. Acesta se declanșează brusc, de scurtă durată și este aproape imposibili de detectat la timp.

 În timpul seismului are loc vibraţia suprafeţei terestre, care poate dura câteva secunde, cel mult 1 minut (în caz de cutremur foarte puternic). În această situație este important să păstrăm calmul şi stăpânirea de sine (autocontrolul). Dacă vei fi liniştit şi conştient, ai şanse mai multe să rămâi nevătămat. Mai mult decât asta, ceilalţi oameni vor urma inconştient exemplul tău şi toţi vor avea de câştigat.

Pericolul cel mai mare vine de la obiectele ce cad de sus. Oamenii, care reacţionează întârziat cel mai des devin jertfe ale acestor obiecte căzânde. Nu ceda în faţa panicii! Nu face nimic ce ar dezorganiza pe cei din jur şi le-ar deranja liniştea. Nu striga. Nu alerga. Ţine minte, că blocurile contemporane pot rezista unui cutremur de pământ de 6-7 grade. Cutremurele care au avut loc deja în Moldova au demonstrat că au rezistat unor zguduiri de 6 grade.

Din momentul vibraţiei şi până la zguduirile cele mai puternice când va apărea pericolul dărâmării vor trece 15 – 20 secunde. În acest timp trebuie să alegi metoda adecvată de purtare: fie că dovedeşti să părăseşti clădirea, fie că ocupi unul din locurile mai puţin periculoase din interior. Dacă reuşeşti – deschide uşa de la intrare. Păzeşte-te de obiectele căzânde, sticlele sparte. Dacă nu reuşeşti să găseşti locul potrivit, vâră-te sub pat sau masă.

Dacă ai hotărît să părăseşti clădirea, fă-o repede, dar atent, păzeşte-te de obiecte căzânde. Se recomandă de părăsit clădirile cu 1-2 etaje. Nu te folosi de ascensor. El de obicei se prăbuşeşte. Din timp plănuieşte cum să ieşi prin geamurile de la etajul 1.

Nu sări fără necesitate prin geam. Aceasta poate duce la traume, chiar şi dacă clădirea n-a suferit.

Dacă te afli într-un bloc cu multe etaje, nu alerga la ascensor sau pe scări, ieşirile vor fi tixite cu lume iar ascensoarele pot fi defectate sau deconectate. Caută salvare acolo unde te afli.

  1. Dacă te afli pe stradă, rămâi acolo, repede alege un loc deschis la distanţa de 10 – 20 metri de clădiri şi linii electrice. Imediat părăseşte pădurile, locurile de dislocare a ţevilor cu gaze, cu obiecte inflamabile, explozibile, soluţii chimice, otrăvitoare, întreprinderi, etc. Nu alerga si nu te agita în stradă.  În caz de zguduiri puternice mai bine te aşezi jos şi ţine-te de rădăcina unui copac.
  2. Dacă te afli într-un automobil în mişcare, frânează uşor şi opreşte-te pe loc deschis mai departe de blocurile înalte, păduri, estacade, liniile de electricitate. Rămîi în maşină până se termină zguduirile. Fii gata să acorzi ajutor pentru a transporta suferinzii sau pentru a aduce salvatori. Noaptea poate fi nevoie de luminile farelor maşinii.
  3. În transportul comun nu produce panică, nu sparge geamurile, nu alerga spre uşă. Şoferii singuri vor opri maşinile şi vor ţine uşile deschise. Ieşi repede din autobus, troleibus, dar nu crea îmbulzeală şi fereşte-te de firele electrice rupte. E cu mult mai bine ca toţi pasagerii să rămână la locurile lor până se termină zguduirile.

Fii precaut mai ales în locurile publice (magazin, cinematograf, gări, restaurante, policlinică, etc.).

Nu te speria, dacă se întrerupe lumina sau sună sirena antiincendiară. Fii gata să auzi spărgându-se geamurile, vesela, plesnind pereţii, sunete stridente de la căderea dărâmăturilor, ţipete de oameni. Străduie-te să nu reacţionezi la toate acestea.

Cum încetează zguduirile, imediat ieşi din clădire. Încearcă să închizi gazele, lumina electrică, apa, ia cu tine trusa medicală, rezerve de medicamente, lucrurile de primă necesitate, hrană, lanterna de buzunar, aparat de radio cu elemente. Dacă în cameră nu mai este nimeni, închide uşa cu cheia. Nu te grăbi, până la al doilea impuls (zguduire subterană) ai timp suficient.

Nu uita să acorzi ajutor copiilor, bătrânilor, părinţilor bolnavi, rudelor şi vecinilor. Ţine minte că ei au nevoie de ajutorul tău !

În instituţiile preşcolare şi şcolare propuneţi copiilor organizat să iasă din clădire sau să ocupe locurile mai puţin periculoase, să se ascundă sub bănci şi mese. Evacuaţi copiii mici prin uşile de rezervă, geamurile de la primul etaj. Liniştiţi copiii. În curte duceţi-i mai departe de clădiri, pe loc deschis.

În spitale calmaţi bolnavii gravi, celorlalţi propuneţi-le să ocupe locurile mai puţin periculoase, paturile cu bolnavii gravi aranjaţi-le lângă pereţii de rezistenţă, mai departe de paravanele de sticlă. Alegeţi în dependenţă de circumstanţe varianta optimă de continuare sau întrerupere a operaţiilor sau a altor intervenţii.

NOTĂ ! Nu te speria, dacă zguduirile se vor repeta.
După prima, de obicei urmează o pauză, după care vine a doua undă. Aceasta se explică prin vibraţiile seismice de la unul şi acelaşi cutremur de pământ. În afară de aceasta, poate avea loc aşa-numitul “afterşoc” – o zguduitură nouă după cea de bază.         

                              Dacă totuşi aţi rămas acoperit sub dărâmături sau pământ
Calm, apreciaţi situaţia, nu pierdeţi cumpătul. Ţineţi minte că oamenii au supravieţuit în aşa condiţii 10 şi mai multe zile, că ajutorul va veni, esenţial e să vă păstraţi puterile.

Dacă e nevoie, acordaţi-vă primul ajutor: opriţi hemoragia, faceţi bandaj.

Respiraţi uşor şi regulat, pregătiţi-vă pentru foame şi sete. Atrageţi atenţia oamenilor, salvatorilor prin chemare cu vocea, mişcaţi în stânga – dreapta vreun obiect din metal, pentru ca să fiţi descoperit de radarul metalo-detector.

Dacă în jurul tău ai destul loc liber, nu aprinde chibrituri, nu fuma, economiseşte oxigenul. Pot avea loc scurgeri de gaze, lichide inflamabile.

Mişcaţi-vă atent, ca să nu produceţi noi prăbuşiri; orientaţi-vă după mişcarea aerului de afară. Trecând printr-u loc îngust, relaxaţi muşchii, uniţi coatele de şolduri, împingeţi-vă cu picioarele de la pămînt, ca broasca. Dacă e posibil, cu ajutorul obiectelor (scânduri, cărămizi, ţevi) întăriţi tavanul de prăbuşire şi aşteptaţi ajutor.

Dacă v-a acoperit cu pământ, încercaţi să vă întoarceţi pe burtă, ca să uşuraţi presiunea pe torace şi cavitatea abdominală. După posibilităţi, masaţi mâinile şi picioarele pentru a menţine circulaţia sîngelui. Dacă vi-i sete tare, puteţi pune în gură o pietricică netedă sau un colţ de băsmăluţă şi sugeţi, respirînd prin nas.

SURSA: DSE Soroca


Articolul precedentObiectul pe care să nu-l mai folosești niciodată în baie. Are cele mai multe bacterii
Articolul următorAfișa Observatorului: Află primul despre evenimentele culturale și spectacolele din acest weekend / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.