Elevii și părinții din Soroca au acumulat peste patru mii de lei în campania „Un Mărțișor pentru Dumitru Matcovschi”

0
492
foto: Direcția Învățământ Soroca

La Soroca a fost inițiată campania „Un Mărțișor pentru Dumitru Matcovschi”. Elevii și părinții au fost îndemnați să confecționeze mărțișoare, iar banii din vânzarea lor vor fi donați pentru edificarea bustului scriitorului Dumitru Matcovschi.

foto: Direcția Învățământ Soroca

În perioada 1 – 4 martie 2022 tinerii au scos mărțișoarele confecționate la vânzare și au adunat suma de 4060 lei. Printre cei care nu au trecut indiferent pe alături, este și Dumitru Zgardan, care a fost copleșit de gestul elevilor și părinților. „Cine își uită trecutul, nu are viitor, iar Dumitru Matcovschi a fost una din marile personalități ale Basarabiei, pe care KGB-ul rusesc a încercat să o nimicească, afirmă Dumitru Zgardan. El era floarea renașterii naționale, după sovietismul prin care am trecut. Feciorul meu a absolvit fosta școală nr.3, actualul gimnaziu „Dumitru Matcovschi”, purtăm un respect deosebit și profesorilor de aici. Feciorul meu îmi zicea că bine ar fi să fie deschis un cont în bancă în lei, euro și dolari, iar tinerii originari din Soroca să doneze mai multe mijloace financiare ca să urgenteze edificarea bustului. Gestul elevilor este de fapt o educație patriotică, este o implicare a tinerilor în a cunoaște mai bine istoria noastră și personalitățile ce nu merită a fi uitate.”

Mărțișoarele s-au vândut ca pâinea caldă, mai ales că scopul elevilor este unul nobil. „Ideea de a ridica la Soroca un bust în amintirea scriitorului Dumitru Matcovschi mi se pare foarte bună, e un omagiu pentru poetul, care ne-a educat să ne iubim țara, limba, casa părintească, mai mult ca orice pe lumea aceasta, ne zice Angela Mușenco, șefa Direcției Învățământ Soroca. Atunci când Consiliul Raional Soroca a votat respectivul proiect, noi ne-am gândit că ar fi bine să organizăm elevii și părinții în colectarea de mijloace financiare și vă explicăm de ce. Participarea și implicarea îi apropie pe oameni, îi leagă de anumite valori, îi face mai responsabili de protejarea patrimoniului. Eu îmi amintesc, cu câtă mândrie generația părinților mei vorbesc despre pădurea pe care au sădit-o în tinerețe în preajma localității. Sper că elevii de astăzi, care au confecționat mărțișoare, ca să adune bani pentru bust, peste ani, plimbându-se prin parc, să trăiască același sentiment de mândrie și apreciere.”

Amintim că la ședința Consiliului Raional Soroca din 17 februarie, a fost aprobat un proiect cu privire la edificarea bustului lui Dumitru Matcovschi. Bustul va fi instalat în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca, alături de cele ale lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Constantin Stere și Grigore Vieru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.