Elevele Olivia Fiodorciuc și Varvara Pereteatcu, împreună cu profesoara Diana Tanas, ne demonstrează că „Tinerii POT” / VIDEO

0
743

Echipa de la Colegiul “Mihai Eminescu” din Soroca este una dintre cele 20 de echipe care au participat la proiectul „Educația pentru Cetățenia Globală”. Datorită acestui proiect, Olivia Fiodorciuc, Varvara Pereteatcu și Diana Tanas și-au dezvoltat capacitățile de liderism comunitar. Cu această ocazie, a fost creat un Hub „Tinerii POT”.

În implementarea planului de acțiune, au fost implicați refugiații din comunitate, care s-au integrat ușor și au devenit parte a inițiativei de creare a Hub-ului „Tinerii POT”. Programul Hub-ului prevede desfășurarea a minimum trei ședințe semestriale de comunicare asupra problemelor din societate și identificarea soluțiilor.

„Elevii Colegiului „Mihai Eminescu” din Soroca și refugiații din comunitate își vor putea face vocea auzită și vor discuta despre problemele din societate. După identificarea problemelor aceștia vor propune soluții și vor fi ghidați de grupul de lideri din comunitate pentru inițierea unui plan de acțiune asupra unei probleme.”

Potrivit echipei comunitare formată din: Olivia Fiodorciuc, Varvara Pereteatcu și Diana Tanas, în urma activității de consultare despre planul de advocacy, semenii au dat curs inițiativei și au contribuit cu propuneri relevante pentru rezolvarea problemei, contribuind astfel la ușurarea procesului de finalizare a planului de acțiune și a bugetului.

„La final am editat un plan bine structurat cu pași concreți de activitate, iar persoanele consultate au oferit un feedback pozitiv, fiind dornici să se implice în aplicarea planului de acțiune”, spune Olivia Fiodorciuc, lider comunitar. „Am creat un Hub „Tinerii POT”, cu implicarea activă a elevilor din instituție și a refugiaților. În urma implicării actorilor locali, am identificat 10 elevi refugiați din comunitate care ar dori să vină la activitățile Hub-ului. Desfășurând prima activitate de comunicare și interacțiune dintre tineri, refugiații și-au manifestat interesul de a se cunoaște mai bine și de a-și face prieteni noi. Planificăm să desfășurăm mai multe activități în cadrul Hub-ului pentru elevii instituției și refugiați, în scopul integrării prin implicare și dezvoltarea relațiilor prietenoase dintre aceștia. Refugiații vor fi implicați în activități precum: dezbateri, ore informative, lectură, jocuri de societate, proiecții de film și alte activități conform nevoilor lor.”

Tinerii au identificat un spațiu potrivit și au amenajat Hub-ul pentru semenii lor. Au dotat Hub-ul „Tinerii POT” cu jocuri de societate, cărți de lecturat, proiector și tablă flipchart, dar încă mai trebuie câteva lucruri. Echipa speră că până la finalul proiectului, vor avea Hub-ul dotat cu toate obiectele necesare și vor desfășura activități cu refugiații și elevii instituției.

Este important de menționat că, multe n-ar fi fost posibile la dezvoltarea proiectului și fără ajutorul comunității, care s-a implicat și a ajutat tinerii la implementarea planului de acțiune.

„Comunitatea a fost receptivă la implementarea planului de acțiune. Alături de echipa de lideri comunitari s-au implicat voluntari care au contribuit la echiparea Hub-ului. Elevii și profesorii s-au implicat activ la campania de fundraising «Tânăr implicat – Hub amenajat» și au donat pentru dotarea Hub-ului, colectându-se în total o sumă de 1.700 de lei” spune Varvara Pereteatcu.

Varvara spune că, cea mai mare provocare a echipei a fost identificarea spațiului, dar au reușit să facă o ședință cu administrația instituției și au ajuns la un compromis.

„În urma discuțiilor, instituția ne-a oferit un spațiu potrivit pentru desfășurarea activităților Hub-ului, care nu necesită resurse pentru reparație, întrucât noi nu dispunem de resurse pentru îmbunătățirea infrastructurii spațiului, era important să găsim un spațiu unde să putem găzdui activități pentru tineri”.

Varvara și Olivia, mai povestesc că aceasta a fost o experiență foarte benefică pentru echipă, deoarece au fost ghidați în scrierea unui plan de acțiune bine punctat și au reușit să implice tinerii din colegiu, cât și pe semenii lor, tinerii refugiați din Ucraina.

„Această experiență ne va ajuta să rezolvăm și alte probleme din comunitate prin campanii de advocacy, cu pregătirea unui plan de acțiune și a unui buget. Am conștientizat că tinerii pot fi o forță, o voce în localitatea lor, este suficient să ne dorim o schimbare și să trecem la acțiune prin informare, implicare și bună organizare. Este important să începem cu «hai să vedem ce putem face» chiar dacă pare o problemă complicată la început, în echipă, colaborând cu factorii de decizie vom identifica mai ușor soluții.” – spune liderul comunitar Diana Tanas.

Întreg proiectul este memorabil pentru ei, iar cea mai atractivă parte au fost instruirile pe care le-au avut alături de echipa Y-PEER Moldova, la Chișinău, spune echipa de la Soroca.

„Am învățat foarte multe de la această echipă determinată și prietenoasă, și dublu important este susținerea continuă de care am beneficiat din partea echipei prin sesiunile de mentorat. Astfel știam că ceea ce facem este corect și contribuie la promovarea educației pentru cetățenie globală. La instruire am înțeles că nu există probleme care nu ne vizează, fiind cetățeni globali acțiunile noastre de zi cu zi îi influențează pe cei din jur”.

Y-PEER Moldova este ONG național înregistrat sub numele Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Moldova din anul 2013 și activează pe tot teritoriul țării, având echipe active de voluntari în peste 30 de școli. Y-PEER Moldova organizează activități de informare, educare și comunicare cu scopul de a dezvolta cunoștințe, atitudini și deprinderi utile de viață în rândul tinerilor. An de an, organizația lucrează cu peste 10 000 de tineri din țară.

Proiectul „Educație pentru cetățenia globală” este implementat de AO Reţeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Republica Moldova (Y-PEER Moldova) în parteneriat cu APSCF, în cadrul programului de granturi  al proiectului „Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”, cu suportul financiar al donatorului Diakonie Katastrophenhilfe, în perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023.

CITIȚI ȘI:
Proiectul „Educația pentru cetățenia globală” mai aproape de Soroca


Articolul precedentCe spui, CONTEAZĂ! Ce privești, CONTEAZĂ! / VIDEO
Articolul următorÎN PREMIERĂ: Soroca – uimește și cucerește! / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.