După ce o femeie a decedat după naștere, ministra Sănătății ne întreabă – vă mai doriți maternitate în fiecare sat?

0
560
  Cazul decesului unei femei din Anenii Noi, care a decedat după naștere, dar și altele înregistrate anterior, inclusiv în Cimișlia și Ștefan Vodă, au determinat-o pe ministran Sănătății, Ala Nemerenco, să ne întrebe vă mai doriți maternitate în fiecare sat?
  Pe pagina sa de Facebook, doamna minsitră răspunde la întrebare negativ. „Eu – nu. Și nici viitoarele mămici nu își doresc. Fiecare mămică așteaptă să nască într-o maternitate modernă, cu condiții bune, dotată cu cele necesare și echipe mari de personal medical.
OMS spune clar că maternitățile cu un număr de nașteri mai mic decât 300 pe an sunt periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil, deoarece personalul medical care asistă o naștere la 3 zile sau odată în săptămână își pierde calificarea.
  În țară există maternități cu un număr mare de nașteri (de la 800 la 8000) și le vom moderniza pe toate. Resurse am identificat și scopul meu ca fiecare maternitate întâi și întâi să ofere siguranța nașterii. Toate maternitățile cu viitor vor deveni în curând maternități sigure și moderne. Trei din ele deja sunt renovate și echipate (IMC Chișinău, SC Bălți si SR Cahul), iar alte șase – în cel mai apropiat timp. Îmi doresc din tot sufletul ca fiecare femeie să dispună de asistență medicală de cea mai înaltă calificare la naștere. Și voi duce acest proiect pînă la capăt.vPozele sunt din maternitățile deja renovate și echipate. Deci se poate și la noi. Nicio mămică care așteaptă fericită un micuț nu trebuie să moară la naștere în sec.21”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.