Dumnezeu a înzestrat Soroca cu cele mai frumoase daruri naturale, iar oamenii îşi bat joc de frumosul şi igiena publică

0
212

Starea de necurăţenie şi de absolută neîngrijire este atât de revoltătoare, încât numai cu orăşelul Ukrainian lampoli să mai poate asemăna. La mijlocul lunei Iunie, în târgul lampol, la 8 vârste de Soroca, am văzut mocirle profunde, cu un strat de apă înverzită, din care, prin miile de bulbuci, ce eşeau şi porneau la suprafaţă se degaja cea mai infectă putoare ce se poate imagina (…).

În Soroca latrinele servesc numai pentru adăpost în timpul zilei, iar noaptea întreg oraşul este o closetă generală. Sistemul de măturat vara, căci iarna nu se mai îngrijeşte nimeni, este următorul: un bărbat mătură şi face grămezi pe lângă trotuare, iar femeea măturătorului, târăe un sac de la grămadă la grămadă şi când se umple, îl descarcă peste gardul celui mai apropiat proprietar, care nu numai că n’are dreptul să protesteze, ci încă îi şi mai plăteşte câteva ruble pe lună după lungimea faţadei. Acelaşi sistem l-am observat şi în târgul Bălţi. Vara în (Bulivare) grădina publică, de foarte multe ori majoritatea publicului o formează golanii şi cerşetorii, de răul cărora — foarte rar găseşti o bancă liberă. (…)

Dumnezeu a înzestrat oraşul cu cele mai frumoase daruri naturale, iar oamenii, ignoranţi, speculanţi şi lipsiţi complect de cel mai elementar pic de bun simţ, l-au luat şi-şi bat joc de tot ce-i mai de preţ în lume: frumosul şi igiena publică.
 
Melete Răuțu, “Cetatea cu monografia oraşului Soroca”, Oradea, 1932

* în text este păstrată ortografia originalului.
Citiți AICI și alte articole la acest subiect.

Articolul precedentAmestecul puternic care te scapă de mucegaiul din mașina de spălat
Articolul următorCu ce realizări se mândrește Mihai Mîțu, fostul șef al Spitalului Raional Soroca și ce probleme nu a reușit să le rezolve? / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.