Dimitrie Iov “a revenit” la Soroca (FOTO)

0
83

La Colegiul “Mihai Eminescu” din Soroca a fost lansată cartea “Dimitrie Iov, Scrieri” în două volume, apărută la Editura „Ştiinţa”. La întâlnirea cu elevii şi profesorii au vorbit despre personalitatea poetului Dimitrie Iov, fost prefect de Soroca, dar şi despre carte Mircea V.  Ciobanu, redactor-şef al editurii, Mihai Papuc, coordonatorul publicaţiei, Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca şi profesoara Ana Bejan, ex-prefect de Soroca. Elevii au recitat versuri din creaţia celui care a fost Dimitrie Iov.

Poezia “Au înflorit castanii la Soroca” o cunosc de mult timp şi era unica pe care o ştiam din cele scrise de Dimitrie Iov, apoi am căutat şi am citit şi altele” îmi istoriseşte eleva Valeria Găvoază. La lansare s-a pomenit şi despre testamentul acestui intelectual, găsit în dosarul său de la securitate.

“Dimitrie Iov scria în testament că dacă cineva o să răsfoiască manuscrisele să publice câteva cărţi, iar din venitul obţinut să cumpere alte cărţi şi să le ducă copiilor din Flămânzi, afirmă Mihai Papuc. Mă gândesc în primul rând la el ca persoană, la destinul lui tragic şi este o bucurie extraordinară pentru mine ca editor şi alcătuitor al acestor volume că i-am îndeplinit testamentul”.

Menţionăm că Dimitrie Iov s-a născut în judeţul Botoşani, din Moldova de peste Prut, dar a îndrăgit foarte mult Basarabia, şi mai ales judeţul Soroca, fiind prefect şi mai apoi deputat şi senator din partea acestui ţinut la Bucureşti. În scrierile sale memorialistice Soroca ocupa un loc deosebit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.