Dezastru în sectorul zootehnic – minus pe toate „fronturile”

0
37
Oficialii i-au găsit rămășițele pe proprietate, unde animalele se plimbau în voie

 În ultimele trei decenii, numărul animalelor crescute în fermele şi gospodăriile ţărăneşti s-a diminuat considerabil, la fel ca şi producţia de carne şi lapte.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 30 de ani, numărul bovinelor din ţara noastră s-a redus de la peste un milion de capete la aproape 124 de mii, iar a porcilor – de la 2 milioane la aproape 397 de mii. În scădere este şi şeptelul de oi şi capre crescute în stânele şi gospodăriile ţărăneşti. Dacă în 1989, în Moldova erau înregistrate peste un milion 300 de mii de capete, în 2019 numărul s-a înjumătăţit şi a ajuns la aproape 700 de mii.

Din cauza scăderii şeptelului de animale, şi producţia de carne vie a scăzut de la aproape 530 de mii de tone la peste 185 de mii. Totodată, producţia de lapta s-a diminuat de peste patru ori, de la 1 milion 500 de mii de tone la 367 de mii.

Datele mai arată că şi volumul de lână a scăzut de la 3 mii de tone cât se producea în 1989, la 1,7 mii de tone. Iar industria de prelucrare a pieilor a ajuns în colaps. Dacă acum 30 de ani, în Moldova erau prelucrate aproape jumătate de milion de pielicele, anul trecut nu s-a produs nimic. SURSA:publica.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.