Deputații PAS propun plafonarea pensiilor la cinci salarii medii pe economie

0
179

Deputații fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Mihai Popşoi și Dan Perciun, au elaborat două inițiative legislative implementarea cărora, susțin parlamentarii, ar face ca pensiile în Republica Moldova să fie corecte pentru toți.

În cadrul unei conferințe de presă, deputații au declarat că proiectele vin să plafoneze „super-pensiile” și să facă în așa fel ca „judecătorii să aibă pensii similare celor ale oamenilor simpli”, transmite Știri.md cu referire la IPN. Dan Perciun a spus că astăzi unele categorii de cetățeni au pensii de peste o sută de mii de lei achitate din bugetul de asigurări sociale, în timp ce pensia medie este de doar 1834 de lei.  Pentru a evita pe viitor asemenea decalaje, se propune ca din 2020 să aibă loc plafonarea cuantumului pensiei la cinci salarii medii pe economie și plafonarea contribuțiilor la bugetul de asigurări sociale la cinci salarii medii pe economie.

    Dan Perciun susține că se introduc aceste elemente pentru a fi corecți și echilibrați.  Pe de o parte se plafonează pensia, iar pe de altă parte se plafonează contribuțiile, practică care există în multe țări europene. Potrivit deputatului, pensia medie a judecătorilor este în prezent 20 de mii de lei. Totodată, aceștia au dreptul la pensie de la 50 de ani, după 12 ani și jumătate de muncă.  De asemenea, beneficiază și de o indemnizație de concediere de până la patru sute de mii de lei.

   Astfel, se propune ca din 2021 judecătorii să se pensioneze la 59 de ani și jumătate, vârsta de pensionare să se majoreze până la 63 de ani în 2028. La fel, se propune ca aceștia să fie obligați să activeze cel puțin 20 de ani în funcția de judecător pentru a beneficia de pensie specială.  O altă propunere ține de lipsirea acestora de indemnizația de concediere.

Mihai Popşoi a declarat că astăzi sunt carențe majore în sistemul de pensii al Republicii Moldova și că prin astfel de inițiative fracțiunea PAS, Blocul ACUM încearcă să aducă echitate în sistem.  Potrivit deputatului, astăzi mai mult de 500 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova primesc pensii mai mici decât minimul de existență.

(ipn.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.