Declarația secretarului de externe la Segmentul Ministerial al Conferinței pentru Dezarmare

0
31

22 Februarie 2021

Domnul Presedinte, Excelențe, Distinși colegi!

Este o onoare să mă adresez în cadrul Segmentului Ministerial al Conferinței pentru Dezarmare sub președinția Braziliei, o țară membră a G-21 cu care India are relații bilaterale excelente.

Domnule Presedinte

Pandemia Covid-19 a fost probabil cel mai perturbator eveniment global din memoria noastră colectivă. În timp ce pandemia a expus vulnerabilitățile, ea a subliniat, de asemenea, necesitatea solidarității globale și a consolidat multilateralismul.

Prim-ministrul Modi, prin îndeplinirea promisiunii sale la UNGA de a face ca vaccinurile fabricate în India să fie ieftine și accesibile pentru întreaga umanitate, a demonstrat încă o dată că India este o forță pentru binele global. Avem aceeași abordare a problemelor globale, inclusiv a celor legate de securitatea și pacea internațională. În acest sens, India are o contribuție importantă și ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU pentru 2021-22.

Începem anul acesta cu încredere și speranță. India a întâmpinat extinderea noului tratat START între Federația Rusă și Statele Unite. Cu toate acestea, trebuie să muncim mult în cadrul Conferinței privind dezarmarea. Trebuie să ne ridicăm peste diferențele noastre și să demonstrăm voința politică și intenția autentică de a găsi un consens pentru a ne îndeplini mandatul colectiv. Cei care apelează la politizare nu fac decât să slăbească mandatul acestui organism.

Domnule Presedinte

Fiind forul unic mondial de negociere a dezarmării multilaterale, așa cum prevede sesiunea specială privind dezarmarea (SSOD) -1, agenda CD se ocupă de provocările critice ale dezarmării și securității internaționale cu care se confruntă comunitatea internațională. India pledează pentru un program de lucru cuprinzător și echilibrat, care să permită Conferinței să înceapă negocierile cu privire la chestiuni de presă la nivel mondial.

India se angajează să atingă obiectivul dezarmării nucleare universale, nediscriminatorii și verificabile. Apelul nostru pentru eliminarea completă a armelor nucleare printr-un proces pas cu pas, așa cum este subliniat și în Documentul nostru de lucru privind dezarmarea nucleară prezentat CD-ului în 2007 (CD / 1816) are o relevanță durabilă. India își reiterează apelul de a întreprinde pașii descriși în documentul de lucru, inclusiv negocierea în CD a unei convenții cuprinzătoare privind armele nucleare.

India a susținut începerea imediată a negocierilor în CD privind un Tratat de Întrerupere a Materialelor Fisilice (FMCT) pe baza CD / 1299 și a mandatului cuprins în acesta, care rămâne baza cea mai potrivită pentru negocieri. Reafirm astăzi disponibilitatea Indiei de a participa la negocierile FMCT în CD.

India, în calitate de stat responsabil cu arme nucleare, se angajează, conform doctrinei sale nucleare, să mențină o descurajare minimă credibilă împotriva statelor care nu au arme nucleare.

Prevenția Curselor pentru Înarmare şi Supremaţie Militară în Spaţiul Cosmic (PAROS), este un alt punct de pe agenda CD-ului. India așteaptă cu nerăbdare un început timpuriu al negocierilor privind un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic privind PAROS pentru a aborda probleme urgente legate de securitatea spațiului.

Domnul presedinte

În conformitate cu accentul acordat de SSOD-1 în privința promovării expertizei în dezarmare și în împuternicirea generațiilor noastre mai tinere, India a găzduit în ultimii doi ani un Program anual de bursă pentru dezarmare și securitate internațională pentru a promova educația în acest domeniu. Profit de această ocazie pentru a invita colegi din statele membre să participe la acest program.

Domnul presedinte

Această Conferință a fost afectată de prea mult timp de frică, suspiciune și neîncredere. După cum a spus Mahatma Gandhi, singurul leac pentru frică este credința; pentru suspiciune, sinceritate; iar pentru neîncredere, încredere.

Aceasta este exact ceea ce Conferința are nevoie astăzi, pentru a-și rupe depășii impasul și a face progrese concrete. India este gata să-și joace rolul și să colaboreze cu alte state membre pentru a ne atinge obiectivele colective.

Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.