De unde a venit COVID-19 în Republica Moldova?

0
130

 Virusul Sars-CoV-2 a ajuns la noi  Moldova din Europa şi se aseamănă cu cel din Italia, Franța, Marea Britanie şi Federația Rusă. Acestea sunt datele preliminare obținute de către cercetătorii italieni în cadrul unui laborator de virusologie moleculară, după ce au analizat probe din mai multe țâri.

Responsabilii din cadrul Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” implicaţi în cercetări spun că în R. Moldova au fost colectate 9 probe de la pacienţi cu diferite forme clinice şi din raioane diferite, transmite publika.md.      STANISLAV GROPPA, profesor universitar, academician al AŞM: “Au fost colectate mai multe probe la pacienţi care erau spitalizaţi în terapia intensivă, în reanimare care, ulterior, au fost trimise cu o poştă specială în Italia. Toate cheltuielile au fost suportate de Universitatea de Medicină”.

Specialiştii susţin că, în ultimul timp, tot mai mulţi pacienţi dezvoltă forme grave ale bolii. De vină s-ar face schimbările la care este expus noul coronavirus. STANISLAV GROPPA: “Mutațiile care au loc în jurul structurilor şi caracteristicilor existente în Republica Moldova, generează o patologie mai gravă, adică forme mai grave. Iată de ce ne pune în gardă că posibil în Republica Moldova este şi un variant al virusului care generează forme mai grave.”

Din aceste considerente, specialiştii susţin că moldovenii ar trebui să fie precauţi şi să respecte cu atenţie măsurile de protecţie împotriva noului virus. STANISLAV GROPPA: “Conform datelor înregistrate în regiunile europene, Republica Moldova se situează pe locul 7 cu o morbiditate practic de două ori mai mare comparativ cu România. Conform datelor mortalităţii, Republica Moldova ocupă locul 12 în clasamentul din Europa.” Specialiştii noştri vor continua cercetările în laboratul din Italia a tulpinilor SARS-CoV-2, întrucît la noi nu există utilaj necesar pentru astfel de studii.


Articolul precedentProfesoara Raisa Berbeci a fost decorată cu medalia „Meritul civic”!
Articolul următorVIDEO: Incendiu în dealul Sorocii. Și-ar fi dat foc la casă?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.