De astăzi, trecem la vremea de iarnă

0
140

Pe data de 25 octombrie, ultima duminică a lunii octombrie, Republica Moldova trece la „ora de iarnă”, ca și în anii precedenți, prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi. Astfel, ora 3:00 a dimineții va deveni ora 2:00. 

Apropo, în martie 2019, Comisia Europeană a votat pentru renunțarea la schimbarea orei începând cu anul 2021, din motiv că trecerea la „ora de iarnă” poate afecta sănătatea oamenilor. O decizie oficială urmând să se ia începând cu anul viitor 2021. Astfel, fiecare stat membru al UE va putea alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă” (ora standard). Țările Uniunii Europene trebuiau să informeze Comisia despre alegerea lor până în luna aprilie 2020, însă din cauza pandemiei de Covid-19, demersul a fost amânat.

  Trecerea la ora de iarnă este momentul în care noaptea devine mai lungă și ziua devine mai scurtă. Multe țări din lume nu au adoptat ora de vară, printre ele numărându-se și Rusia. Motivul invocat este ca mulți cetățeni deveneau haotici si tulburați, având probleme cu randamentul la locul de munca.

Medicii sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare. Trecerea la ora de iarnă poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap. Din acest motiv, cei de la Ministerul Sănătății au cerut în urmă cu câțiva ani, mai exact în 2018, să se renunțe la schimbarea orei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.