La Soroca a fost depistat un proiectil de artilerie de 45 mm, din timpul celui de al II-lea Război Mondial

0
134

Direcţia Situaţii Excepţionale mun. Soroca vă aduce la cunoştinţă că de la începutul anului curent pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate 60 de muniţii neexplodate din perioada  celui de-al II Război Mondial.  

Ceea ce ține de raionul Soroca, la data de 17 mai, într-o fâșie forestieră din extravilanul orașului Soroca, de către un locuitor al municipiului, întâmplător a fost depistat un proiectil de artilerie de 45 mm, din timpul celui de al II-lea Război Mondial. Muniția dată  a fost ridicată de către geniștii Ministerului Apărării.  Cele mai dese cazuri de depistare a muniţiilor se înregistrează în timpul lucrărilor de terasament, salubrizare şi  lucrările agricole de pe loturile de pămînt care pot duce la cazuri tragice.

Sub denumirea generală de muniţii sunt incluse următoare: cartuşe pentru arme militare, de tir şi de vînătoare; proiectile; bombe sau aruncătoare de rachete; muniţii reactive; torpile; mine; cartuşe de semnalizare; petarde; grenade; bombe; orice elemente încărcate cu substanţe explozibile.

Muniţiile neexplodate descoperite constituie un pericol deosebit pentru oameni, în condiţiile contactului cu acestea. Pentru prevenirea accidentului în rîndurile populaţiei vrem sa vă aducem la cunoştinţa Dumneavoastră cele mai elementare reguli de comportare şi acţiune în cazul depistării acestora: nu le atingeţi; nu le loviţi sau mişcaţi; nu le introduceţi în foc; nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente; nu lăsaţi copii să se joace cu asemenea componente; nu ridicaţi, nu transportaţi sau întroduceţi muniţiile explodate în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi; în zona unde se presupune că ar exista muniţie neexplodată nu permiteţi accesul, nu faceţi focul ş nu executaţi lucrări de înbunătăţire, sapat. marcaţi(însemnaţi) locul depistării muniţiei cu un mijloc bine vizibil; păziţi obiectul dat pînă la sosirea organelor competente.

În caz de depistare a muniţiilor neexplodate anunţaţi imediat Serviciul Unic de Urgență  la nr. de telefon 112.

Eugeniu DOGA, șeful Serviciu prevenție a DSE Soroca, maior al s/ intern


Articolul precedentCinci polițiști de investigație au fost decorați de Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Graham PAUL
Articolul următorFALS: Occidentul are nevoie de Moldova ca să lupte cu mâinile altora împotriva Rusiei
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.