De ce îngropăm jumătate de milion de lei?

0
48

La începutul lunii mai, a avut loc recepţia finală a lucrărilor de instalare a sistemului de irigare în parcul din preajma Cetăţii Soroca, despre care am scris şi în “Observatorul de Nord”.

Instalarea sistemului de irigare automată prin aspersiune ar fi ajutat arborii şi iarba din parc, mai ales pe aşa o arşiţă cum avem în această vară. Noroc însă de unele ploi, că de responsabili (funcţionari şi aleşi locali) nu prea avem cu ce ne lăuda. Iniţial s-a convenit că proiectul va fi implementat de Consiliul raional, după care sistemul de irigare va fi transmis Primăriei oraşului. Au trecut trei luni de la recepţia lucrărilor, dar sistemul ingineresc aşa şi nu a fost primit în gestiune, deoarece consilierii orăşeneşti nu au aprobat decizia, chiar dacă despre rolul fiecăruia s-a convenit încă în faza iniţială.

“Noi am transmis nota informativă ca să aducem la cunoştinţa consilierilor despre importanţa proiectului, ne spune Tatiana Robu, managerul acestui proiect. Urma ca întrebarea să fie pusă la vot de consiliul municipal, dar subiectul nu a fost susţinut de consilieri. Foarte mult îmi pare rău, uitaţi-vă ce căldură este afară şi cât de plăcut ar fi dacă ar lucra sistemul acesta de irigare. S-a investit jumătate de milion de lei şi este păcat că nu funcţionează. Sunt indignată şi motivaţia ca să facem alte proiecte este zero, fiindcă nu se asigură durabilitatea. Primăria este partener în acest proiect, am semnat un acord de colaborare şi ei ştiu ce înseamnă durabilitatea unui proiect, dar, din păcate, nici un fel de atitudine serioasă. Şi în alte proiecte primăria ne dezamăgeşte total”, afirmă doamna Robu.

Viceprimarul municipiului Soroca, Mihail Grabciuc, spune că nu poate face nimic atât timp cât consilierii refuză să primească sistemul de irigare în gestiunea primăriei. “Transmiterea la balanţa primăriei a parcului din preajma cetăţii nu a fost acceptată de consilierii orăşeneşti la ultima şedinţă. O să punem în discuţie subiectul la o nouă şedinţă, altă soluţie nu avem”, spune viceprimarul. Ce se va întâmpla mai departe depinde de consilierii locali, fie vor accepta în curând sistemul de irigare, sau pe timp de iarnă, când va fi bun doar de făcut un teren de hochei, ori vor lăsa ca investiţia de jumătate de milion de lei să putrezească în pământ.

Amintim că proiectul „Amenajarea parcului din preajma Cetăţii Medievale Soroca” a fost cofinanțat de programul polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, în cadrul programului „Fondul de Granturi Mici” al „Centrului de Informare pentru Autorităţile Locale din Republica Moldova”, implementat de către Solidarity Fund PL. Valoarea totală a proiectului constituie 563 250 lei, dintre care 450 000 lei este sub formă de grant, iar 113 250 lei reprezintă contribuția Consiliului raional Soroca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.