Cumpărăm telefoane originale, sau copiile lor mai ieftine?

0
74

Evoluția telefoanelor mobile din ultima perioadă, coroborată cu ultimul val de criză economică, a avut un impact asupra acestui segment al electronicelor, firme cu o bogată istorie fiind nevoite să abdice, iar altele să își conserve energia și forță financiară în vederea elaborării unei noi tactici pentru a supraviețui. De asemenea, câștiguri imense au avut firmele lansate de curând, acestea intrând direct în segmentul smartphone-urilor, segment care domină cu autoritate piață în clipă de față, și reușind să se impună prin lansarea unor modele de top.

De ce am adus în discuție aspectul financiar? Răspunsul este cât se poate de simplu și se referă la puterea de cumpărare a populației. Dacă în urmă cu câțiva ani, înainte de izbucnirea crizei financiare, puterea de cumpărare era mult mai mare iar prețurile telefoanelor mobile erau foarte ridicate, de câțiva ani, pentru a-și păstra pozita și pentru a rămâne în continuare pe profit, marii producători de telefoane mobile au luat măsuri drastice și au redus prețurile tuturor terminalelor. Datorită acestor aspecte, cei care au profitat au fost și producătorii asiatici de replici telefoane, aceștia oferind copii fidele ale celor mai bine vândute produse de pe piață. În clipă de față, sunt câțiva jucători extrem de importanți pe piață de telefoane mobile care au sucursale în estul Asiei și care produc numeroase replici telefoane cu specificații asemănătoare originalelor, de la partea hardware până la partea software.

Un exemplu concludent îl reprezintă modalitatea prin care asiaticii reușesc să ne ofere telefoane replică Samsung, de la cunoscutul Samsung Galaxy S2, până la Samsung Galaxy S3 și chiar Samsung Galaxy Note 2.

O replică Galaxy Note 2 este identică la nivel estetic, dispune de același display de 5.5 inci, dar și de tehnologiile 3G, Wi-fi sau GPS. Sistemul de operare este același că și în cazul originalului, Android 4.1 însă diferențele apar la partea hardware. Un exemplu concludent îl reprezintă procesorul, un Dual Core 1 Ghz față de Quad Core 1.6GHz, un procesor pe care îl găsim pe versiunea originală. De asemenea, replică Galaxy Note 2 nu ne oferă decât un sfert din memoria RAM pe care o avem disponibilă în cazul originalului, cei 512 MB fiind destul de puțîn pentru natură unui smartphone și capacitatea fizică a acestuia. Capacitatea de stocare este și ea destul de scăzută în cazul unei replici, cei 4GB palind în față celor 16GB cu posibilitate de adăugare a unui MicroSD disponobili pe versiunea originală.

Cu toate acestea, replică Galaxy Note 2 tinde să fie vândută în exemplare destul de numeroase, asta datorându-se în special prețului. Dacă un original cu memorie internă de 16GB îl regăsim la un preț de peste 2300 de lei, o replică nu poate depăși suma de 1000 de lei, amănunt foarte important pentru cei care își doresc un telefon care să imite originalul, nu se gândesc neapărat la performanțele tehnice și doresc să achite un preț cât mai scăzut.

Dacă piață ne oferă aceste telefoane replică la prețuri avantajoase iar calitatea este de multe ori mult mai scăzută decât în cazul originalelor, putem spune că se merită o asemenea investiție? Răspunsul este împărțit iar evoluția vanzarilot de telefoane replică nu poate să ne ducă cu gândul decât la faptul că românii sunt influențați în primul rând de preț și abia apoi de calitatea produselor finite.

sursa: descopera.ro

Articolul precedentSchimb de experiență și bune practici pentru o educație mai bună în școli
Articolul următorElevii din Râșcani vor să fie luați în seamă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.