Cum se dezvolta industria în perioada secolelor IX – XX?

0
40

Răscolind prin arhivă, istoricul sorocean Victor Botnaru, a găsit descrierea obiectelor expoziției din regiunea Basarabia. În acele timpuri, în anul 1880, se numea Областъ Бессарабия. Un document care se păstrează în fondurile arhivei noastre istorice naționale. Acest act prezintă interes în sine, anume prin faptul că la 25 de ani practic după răpirea Basarabiei, în cercurile imperiale de lângă Sankt Petersburg, nu aveau cunoștințe despre potențialul economic din regiune, care urma să fie încorporată de facto în imperiul rus, din care cauză noi putem să ne creăm o imagine cum se lucra și ce anume se producea în partea răsăritului de Prut.

Istoria ne arată că potențialul de dezvoltare a țării noastre era unul deosebit. Ramura industriei a avut mereu o gamă largă de produse, dar cu timpul totul a rămas doar în arhivă… în acel document sunt expuse următoarele:

  1. Covoare ale moșierului Strijescu – majoritatea moșierilor aveau tangențe cu meșteșugurile de pe loc, cu artizanatul (covoristica).
  2. Covoare care sunt făcute de către soția ofițerului Fomin din lână spaniolă – în concluzie, era dezvoltat oieritul, creșteau oi care erau aduse tocmai din Spania.
  3. Covoare care sunt făcute de către trăitoare din regiunea administrativă Bender, Tatiana Grosu.
  4. Covoare din bumbac făcute în județul Iași, de către familia Niță Frunză.
  5. Diferite feluri de pânză atât de in cât și din lână și din mătase – era foarte bine pusă la punct creșterea viermilor de mătase, dar pentru asta trebuiau să crească livezi de agud. Deci era o bună dezvoltare a ramurii de mătăsăria.
  6. Accesorii făcute din lână de către colonistul Nicolaev, care se foloseau pentru portul bărbaților – cel mai probabil anume pentru ofițeri.
  7. Materie de culoarea neagră și de culoare maro sau de culoarea cafelei – În sec. IX, se cunoștea foarte bine cafeaua, aristocrația noastră savura cafeaua de dimineață.
  8. Materie făcută de către coloniștii bulgari – sunt cei bulgari care la începutul sex. IX – XX în miezul războaielor de eliberare inclusiv a Bulgariei au fost aduși la noi.
  9. Haine și rochii din lână și din hârtie pentru ambele genuri, atât pentru bărbați cât și pentru femei.
  10. Cojoc din lână.
  11. Mătase brută și mătase care este deja refăcută, care este gata pentru a se coase.
  12. Mătase care este făcută de către Teodosii Piero, care este făcută în regiunea Bender.
  13. Lenjerie pentru pat, în jumătate cu hârtie, ștergare, năframe și materie brută.

Materie de diferite feluri, de pe moșie aristocratului Fuca din Fălești.

  1. Diferite bijuterii făcute din argint aduse din Turcia, care se prelucrau in curtea colonistului Mihail Curtei.
  2. Podoabe pentru cap, anume pentru femei.
  3. Se prelucra pielea de safian de culoarea neagră galbenă și albă, care era prelucrată de către Constantin Caprari și Zaharia Traistă din periferia Chișinăului, Buiucani.
  4. Piele făcută de către Timofei Bodarescu
  5. Încălțăminte din pielea de culoare neagră și roșie.
  6. Proiect despre cum ar trebui să fie amenajată o cămară pentru oile spaniole.
  7. Lână țigaie

Ceea ce este interesant din acest registru este că prin intermediul acestor expoziții regionale se evalua potențialul economic și era un fel de marketing pentru ceea ce se realiza în regiune. La astfel de expoziții veneau afaceriști de peste hotare din Franța, Turcia, Polonia. Această listă ne arată că trăitorii basarabeni și astăzi și-au menținut tradițiile și că noi mereu am fost un popor care sa străduit să lucreze și să producă.


Articolul precedentTop 7 articole de pe www.observatorul.md din această săptămână
Articolul următorVictoria Zabolotnîi, fata pasionată de energia tobelor / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.