Cum se descurcă sorocenii fără apă caldă la robinet?

0
118

Tu de unde ei apă ca să faci o baie? Dacă în unele orașe ale republicii, oamenii pot să se folosească de apă caldă centralizată, la Soroca nu ne putem bucura de astfel de opțiuni. Mulți locuitori ai raionului suferă de insuficiență de surse financiară pentru a încălzi apa, care este necesară zi de zi în lumea civilizată. Spre exemplu pentru cei din sate, iarna, soba este sursa principală pentru a încălzi casele și apa. Pe când cei din municipiu pot să folosească mai multe: sobe, cazane pe gaz, boilere electrice, aragaze și altele.

Atunci când vorbim despre baia caldă de seară, oare v-ați gândit vreodată câți dintre noi nu au posibilitatea să o facă? Unii soroceni se bucură de cada din locuința lor, pe când alții sunt nevoiți să se spele în condiții improvizate. Unii nu au nici măcar camera de baie, în timp ce pentru alții prețul luminii ca să încălzească apa la boiler, bate prea mult la buzunar.

“Eu încălzesc apa la aragaz. Nu am nici boiler, nici cazan, și nici soba nu mai este bună. Când e vorba despre o baie, la fel pun apa la fiert, pregătesc un vas din plastic și cam atât. Mie nu îmi este greu, sigur aș fi vrut să fie altfel, dar deja de o viață m-am acomodat”, spune Sofia Babenco.

“Eu vara încălzesc apa într-un vas, apoi o folosesc unde am nevoie de ea. Rareori pot să pornesc boilerul, dar este foarte scump. Iarna însă, este mult mai ușor, am cazan în sobă care o încălzește. Cel mai impotant este că avem apă la robinet și nu trebuie să o aducem de la fântână, în rest ne clarificăm încetișor”, afirmă Liudmila Pavlic.

“La mine este instalat cazanul pe gaz și este foarte comod, mereu în casă este apă caldă. Am toate condițiile și pentru a face o baie bună, pentru a spăla vasele și pentru tot necesarul”, zice Tamara Grădinaru.

Chiar dacă apa caldă e o necesitate, mai ales pe timp de iarnă, la Soroca totuși unii locuitori întâmpină o problemă… nu au de unde să o ia. Unica lor modalitate este să o încălzească la aragaz, sau să se folosească mai rar, ca să nu achite multă energie electrică.

Valeria Prisacari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.