Cum să rămâi în siguranță când călătorești cu microbuzul în timpul pandemiei de coronavirus

0
80

Măștile de protecție au intrat parcă în rutina noastră zilnică în ultimele luni și pare că se regăsesc pe lista obiectelor fără de care nu putem pleca de acasă: portofel, bani, chei, mască, etc. Măștile sunt mai mult decât un simbol al pandemiei actuale de Covid-19, o metafora vizuală pentru dușmanul nevăzut, viral, care pândește în tăcere printre noi.

   În rândul populației în pofida pandemiei și numărului infectărilor care crește zilnic, nu toți oamenii conștientizează pericolul din jurul nostru. Unul dintre motivele foarte puternice pentru încurajarea populației de a purta măști în spațiile închise sau în locurile aglomerate este faptul că virusul poate fi răspândit de persoanele asimptomatice, atunci când strănută, tușesc sau chiar vorbesc. Zilnic întâlnim persoane care nu poartă masca de protecție în transport public și în spații aglomerate. De ce nu porți mască? Primim cele mai diverse răspunsuri ca: mă sufoc, îmi aburesc ochelarii, lăsa-ți prostiile virusul nu este, am probleme respiratorii, dar mai poți primi reproșuri ca: ce treabă ai cu mine? dă-mi pace, Dumnezeu mă protejează, nu mă poți obliga chiar și tăcerea care tot e un răspuns. Pavel M, susține, că nu trebuie să fim atât de nepăsători și să căutăm nod în papură. Oamenii nu conștientizează pericolul și din acest motiv suntem în zona roșie. Când boala ajunge însă în casa unuia sau altuia, lumea își schimbă părerea. Am văzut astfel de oameni, și mai tineri, și mai bătrâni”. Adesea și șoferilor trebuie să le reamintești despre restricțiile introduse din cauza infecției de coronavirus, dar ei se vede că se bucură că au pasageri, fie cu măști ori fără ele. Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere Epidemiologică a Gripei, Infecției Respiratorii Acute din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), enumeră că sunt trei tipuri de măști. În funcție de materialul din care sunt realizate, precum și de menirea acestora, acestea pot fi: mască chirurgicală, mască de față textilă, mască chirurgicală.

  Când porți o mască medicală/chirurgicală asigură-te că: masca se potrivește pe față, elasticele sau șnururile trebuie poziționate corect, astfel încât să mențină masca fermătrebuie să acopere nasul, gura și bărbia. Nu trebuie atinsă cu mâinile, pentru că eficienta protecției este afectată. O mască de protecție respiratorie este o mască de față mai eficientă ce poate filtra 94-95% dintre particulele foarte mici. Are o formă circulară sau ovală și este concepută pentru a forma o acoperire strânsă pe față. Unele tipuri pot avea un sistem numit supapă de expir, care poate facilita respirația și reduce acumularea de căldură și umiditate. Măștile de față confecționate acasă oferă un grad mic de protecție, dar pot ajuta la prevenirea răspândirii Covid-19 de la persoane simptomatice și asimptomatice. Se recomandă utilizarea lor în medii publice, precum și respectarea distanțării fizice și menținerea igienei corespunzătoare. Indiferent de tipul măștii pe care o purtați, eficiența acesteia depinde de modul în care o purtați, dar și de respectarea celorlalte reguli de protecție. Evitați locurile aglomerate și spălați-vă cât mai des mâini cu apă și săpun sau folosiți o soluție dezinfectantă. Indiferent de atitudinea cetățenilor față de purtarea măștii  toți suntem nevoiți să ne protejăm pe noi și pe cei din jur! Numărul va crește zilnic din cauza oamenilor iresponsabili, atât timp cât nu respectăm și în mod demonstrativ influențăm răspândirea Covid-19.

 

Cristina Plitoc

 


Articolul precedentPoți obține o bursă de 500 de dolari pentru dezvoltarea propriului proiect
Articolul următorCOVID-19 amână spectacolul “Dosarele Siberiei” de la Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.