Cum putem evita accidentele provocate de „gheața neagră”?

0
185
accident rutier
Sursa - IP Soroca

Dincolo de aglomerație, podurile, pasarelele sau viaductele devin adevărate capcane pentru șoferi. Deși apasă pedala de accelerație încrezători când văd că temperaturile nu au ajuns la limita de îngheț, pe construcțiile suspendate poleiul provoacă accidente în lanț, așa cum s-a întâmplat recent la Brașov. Specialiștii o numesc „gheață neagră” și spun că e nevoie de multă atenție.

Un pod plin de mașini lovite este bilanțul unui accident care a avut loc la ieșire din Brașov. 15 autoturisme s-au ciocnit după ce șoferii au pierdut controlul volanului. Un accident similar, cu 20 de mașini, a avut loc pe podul Nicolae Grigorescu de la marginea Bucureștiului, tot în luna decembrie a anului trecut. Toți șoferii implicați în aceste accidente au spus că au alunecat pe o zonă cu polei, cu toate ca asfaltul era uscat până să ajungă la pod.

Explicația: Alexandra Dinu – jurnalist Digi24: Specialiștii spun că diferența de temperatură între sol și poduri poate să fie de câteva grade. De exemplu, dacă aici lângă mine sunt 7 grade, sus pe pod pot fi sub 4 grade. Dacă este umed și bate vântul imediat poate să apară poleiul. Poleiul de pe poduri poate lua prin surprindere și șoferii experimentați. Sorin Bădiță – expert siguranță rutieră: Pe partea de coborâre avem situații de genul ăsta unde poate fi alunecos, poate fi polei, poate fi gheață. Zona aceea trebuie să ma gândesc, acolo este polei, având poduri viaducte, tot timpul păstrăm o distanță corespunzătoare față de mașina din fața noastră. Mărim la 4,5, 6 secunde, reduc din timp, progresiv folosind frâna de motor. Specialiștii ne arată cât de greu este de controlat mașina pe zonele alunecoase.

Sorin Bădiță – expert siguranță rutieră: Acum avem undeva la 47 de kilometri pe oră și sunt nevoit să…. foarte greu de evitat obstacolele. Vezi, nici n-am mai vorbit pentru că am fost atent să pot controla mașina chiar dacă este o simulare. La viteze mai mari este mult mai greu de controlat mașina. Șansele sunt minime. Cu toate că vremea se anunță bună la începutul lui decembrie, polițiștii le spun șoferilor să aibă cauciucurile de vară schimbate, chiar dacă nu merg în zone cu zăpadă. La temperaturi mici, pneurile de iarnă pot face diferența între o călătorie liniștită și un accident. 

sursa: www.digi24.ro


Articolul precedentCum a slăbit 45 de kg această doctoriță, de fapt. A făcut doar 4 lucruri pe care mulți români le ignoră
Articolul următorSorocenii sunt invitați la filmul “Un băiat numit Crăciun”! / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.