Cum obții alocație pentru copiii cu cetățenie română și care-i mărimea alocației în 2023

0
666

Copiii din Republica Moldova, dar care dețin cetățenia română împreună cu unul dintre părinți, pot beneficia de alocație pentru copii în România. Alocația de stat pentru copii în România se acordă fiecărui copil, de la naștere până la 18 ani.

Copii cu cetățenie română vor beneficia de alocații majorate, de la 1 ianuarie 2023. Guvernul României a dat noutatea bună că aplicarea majorării nu va fi amânată și va avea loc de la începutul anului.

Valoarea alocațiilor de stat pentru copii se va indexa anual, automat, cu valoarea anuală a inflației. Aceasta înseamnă că, de principiu, valoarea alocațiilor pentru copii se va majora anual.

Alocația copiilor în 2023 va fi indexată la rata inflației

Guvernul de la București a anunțat că alocația pentru copii în 2023 va fi indexată cu rata inflației înregistrată în cursul anului 2021.

Potrivit noilor modificări legislative, începând cu luna ianuarie 2023 alocațiile copiilor vor fi majorate. Astfel, copiii cu vârsta până în 2 ani vor avea alocația majorată la 630 de lei, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani vor avea o alocație de 255 de lei.

Cine beneficiază de alocația pentru copii din  România?

Alocația pentru copii în România se acordă lunar în baza cererii unuia dintre părinți. Alocația se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Copii născuți în Republica Moldova, ai căror părinți dețin cetățenia română, pot primi alocația de stat. Părinții trebuie să depună doar un dosar la Primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul în România.

O condiție obligatorie pentru a depune dosarul este ca părintele care solicită plata alocației să dețină buletin de identitate românesc și să fie transcris certificatul de naștere al copilului.

Ce acte ai nevoie pentru acordarea alocației românești

Actele pentru acordarea alocației pentru copil se depun la primăria localității sau sectorului de care aparțin părinții sau reprezentanții legali ai copiilor.

Părinții copiilor născuți în Republica Moldova trebuie să prezinte în original și copie următoarele acte:

 • Certificat de naștere românesc al copilului minor;
 • Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
 • Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
 • Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
 • Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
 • Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
 • Extras de pe contul bancar.

Dosarul poate fi depus personal sau pe bază de procură, iar în unele localități – și online.

Dacă nu ai timp să faci zeci de drumuri în România, JustConsult te ajută

JustConsult este o companie juridică din Republica Moldova, care activează în acest domeniu de 20 de ani, acumulând în tot acest timp experiență și cunoștințe pentru a îndruma orice cetățean în procesul de redobândire cetățenie română și a perfectării actelor românești, inclusiv pregătirea și depunerea dosarului pentru alocații.

Vom pregăti dosarul cu toate actele necesare pentru solicitarea alocațiilor

 • Îți punem la dispoziție transport confortabil tur-retur în România
 • Deschidem cont bancar prin procură
 • În localitățile unde este posibil, depunem noi prin procură dosarul pentru alocație

Oricând ai nevoie de ajutor în procesul de perfectare a actelor românești, inclusiv alocații pentru copii cu cetățenie română, suntem la dispoziția ta, la numărul de telefon 022 10 50 80. Poți solicita o consultație gratuită la telefon prin completarea formularului pe pagina justconsult.md.


 • ETICHETE
 • EC
Articolul precedentTradiția „mersului cu icoana”, respectată cu sfințenie în ajunul Crăciunului pe stil vechi la Soroca
Articolul următorLista de medicamente compensate a fost extinsă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.