Cum a fost sărbătorit Dansul la Soroca (GALERIE FOTO/VIDEO)

0
139

La 29 aprilie este aniversată Ziua internațională a dansului, prin care se încurajează promovarea acestei forme universale de exprimare artistică. În prag de sărbătoare, la Soroca, s-a desfăşurat un spectacol plin de ritm şi culoare, organizat de Catedra Coregrafie a Colegiului „Mihai Eminescu”. În calitate de protagonişti, pe scenă au evoluat membrii ansamblului de dans „Nistrenii”. În calitate de oaspeţi au fost prezente şi alte trei colective artistice din ţară, fondate de absolvenţii Colegiului şi foşti membri ai Nistrenilor. Spectacolul a inclus dansuri ale mai multor popare din lume, printre care Dans Moldovenesc, Finskaia Polca, Gopac-ul ucrainesc, dansul grecesc Sirtaki şi multe altele.

Sărbătorirea dansului este o tradiţie de mai mulţi ani în Soroca, iniţiată în anul 2014 de conducătoarea Ansamblului de dans „Nistrenii”, Nadejda Gorpin.

„Prima ediţie a festivalului a fost în 2014, tot la ziua mondială a dansului, tot am fost foarte mulţi şi atunci…În program avem dansuri din toate popoarele lumii, nu doar dansuri populare moldoveneşti. Începând de la  dansuri populare, până la sportive şi moderne şi tot genul de dans. Şi balet în acest an avem, am încercat să facem un par în coregrafia clasică, deci deschidem spectacolul cu un balet” a menţionat doamna Gorpin.

Viitorii coregrafi, elevii Colegiului”Mihai Eminescu”, s-au pregătit mult de acest eveniment. Evoluarea în faţa spectatorilor reprezintă pentru ei  experienţă în plus şi încă un pas spre viitoare profesie, spune Serghei Samoil: „ Am ales această specialitate deoarece îmi este foarte aproape de mine şi urcându-mă pe scenă pot să transmit spectatorilor acele emoţii pe care le simt eu”. Carolina Darii, elevă, viitoare coregrafă ne-a comunicat emoţionată: „Am ales această profesie deoarece îmi place foarte mult dansul şi îmi este aproape sufletului. Îmi place să-mi exprim emoţiile prin dans şi toate stilurile de dans sunt pe plac sufletului meu”.

Potrivit Tatianei  Vişniovâi, directoarea Colegiului „Mihai Eminescu”, asemenea evenimente sunt binevenite. „Catedra de Coregrafie din cadrul Colegiului Mihai Eminescu întuneşte cadre didactice tinere şi nu numai. Doamna Nadejda Gorpin are o experienţă profesională de 34 de ani, o transmite viguros cadrelor didactice tinere şi nu în ultimul rând elevilor absolvenţi. La Această frumoasă sărbătoare, când s-a cântat dansul prin mişcare şi gest, am văzut absolvenţii instituţiei cu colective venite din republică, ne-am bucurat destul de mult. Acesta este produsul instituţiei respective şi a specialităţii pe care ne-o dorim  pe viitor.  Eu consider că valorificarea culturilor internaţionale este binevenită  o dată în an să fie realizat acest lucru, fiindcă noi ştim că trăim pe un meleag multinaţional şi interculturalitatea şi echitatea şi nediscriminarea sunt nişte valori şi obiective strategice pentru acest ţinut” a menţionat conducătoarea instituţiei de învăţământ.

Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua internațională a dansului, în 1982, la inițiativa UNESCO, pentru a marca nașterea fondatorului baletului modern, Jean Georges Noverre (1727-1810).

Evenimentul a fost pe plac şi spectatorilor

„A fost un spectacol interesant. Dansatorii au transmis o emoţie puternică, veselă, am rămas cu energie pozitive, nu m-am aşteptat şi ne dorim astfel de spectacole să fie mai multe”, a opinat doamna Nina Baran. „Dansează tare frumos, mi-au plăcut foarte mult dansurile” s-a dat cu părerea şi Serghei Partole.

Dansul este o artă preferată de soroceni, susţine Grigore Bucătaru, şeful Secţiei raionale Cultură şi Turism. „ Raionul Soroca, oraşul Soroca are mai multe formaţii, ansambluri de dansuri şi este important că se practică toate genurile  de dans. Coregrafia este în întregime prezentă aici la Soroca, începând de la dansurile populare, dansuri moderne, dansuri de gală, dansuri sportive. Şi se desfăşoară ziua dansului tradiţional la Soroca deoarece avem un potenţial  de dansatori şi multe colective. Anul acesta  am decis să sărbătorim două zile, pe 27 şi pe 29 aprilie, ca colectivele să aibă posibilitatea să fie prezente în scenă, să bucure spectatorii cu cât mai multe programe artistice…La 29 aprilie vor fi în scenă studiourile de dansuri şi dansatori cu categoria de vârste mai mici, deci avem un potenţial în creştere şi este îmbucurător că tinerele generaţii vor să danseze şi avem posibilitatea  ca genul coregrafic în Soroca să fie mereu în ascensiune”  a menţionat domnul Bucătaru.

Evenimentul este consacrat zilei de naştere a marelui coregraf,  renovator al baletului francez Jean Georges Noverre, totodată, evenimentul are ca scop să reunească toţi  dansatorii ansamblului Nistrenii şi ai secţiei coregrafie şi sărbătorirea în comun a Zilei Mondiale a Dansului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.