Cum a sărbătorit satul Șeptelici 430 de ani de la fondare

0
238

La 4 noiembrie, a fost zi de sărbătoare pentru localnicii din Șeptelici, localitate care marchează în acest an 430 de ani de la fondare. Cu acest prilej în comunitate au avut loc mai multe activități — darea în exploatare a unui segment de drum, sfințirea unor instituții publice și toate au culminat cu o festivitate cultural-artistică în preajma căminului cultural.

Localnicii, împărțiți pe mahalale, au pregătit bucate care bucurau la început privirile apoi și… gurile. Mahalalele “Țărăncuța”, “De la primărie-n sus”, “Victoriei”, “Albinuțele”, “Crizantemele”, “Trandafir” și “Inima satului” au expus tot ce aveau mai bun și mai gustos. În preajmă se gătea și o mămăligă imensă, servită cu friptură și izvar din vin ales. Apoi pe scenă au urcat personaje istorice, printre care cel mai de seamă era armășelul Șeptelici, cel care a și primit de la Vodă aceste pământuri și a creat acest sat. Tot atunci au fost înmânate diplome de Cetățeni de onoare ai satului Șeptelici președintelui raionului Soroca, Ghenadie Muntean, directorilor Cooperativei de Producere “Virocagro”, Constantin Andriuță, și SRL “Soragrovis”, Vladimir Ivanov. Micuții au bucurat spectatorii cu dansuri și cântece, iar în curtea Căminului cultural au fost plantați mai mulți pomi. Rând pe rând, au tot urcat pe scenă localnicii, care au venit cu cântece pentru consăteni, iar la final Corina Țepeș și Costi Burlacu au delectat publicul din Șeptelici.

Victoria Andriuță, primărița satului Șeptelici:
“Șeptelici este satul unde m-am născut și unde am crescut, aici îmi este casa părintească, sunt mormintele părinților și buneilor mei. Acesta este satul unde mă trage de fiecare dată inima ca să vin cât mai repede acasă. Având funcția de primar al satului, vreau și mai mult să fac lucruri frumoase și să înfrumusețez imaginea satului, să conving oamenii să se întoarcă la țară, la casă părintească și să facem lucruri frumoase pentru noi, căci de aici, de la sat, începe țara”.

Marian Ceban, elev:
“Am venit să cânt și să dansez pentru satul meu, Șeptelici, fiindcă el azi împlinește 430 de ani. Eu cred că este foarte mult. Am auzit că era cândva un boier cu familia Șeptelici, el avea pământ mare și noi suntem urmașii lui. Mie îmi place foarte mult satul nostru”.

Boris Tcaci, localnic:
“Noi am venit cu elevii la această sărbătoare și ziua de azi este foarte importantă pentru toți sătenii, pentru comunitate. Este binevenită această sărbătoare, iar la noi se organizează frumos mai multe sărbători, hramul cu jocul satului și altele”.

Ana Madonici, localnică:
“Este sărbătoarea satului, se sfințește drumul, se sfințește primăria, grădinița și școala. Fiecare s-a gătit și a adus câte ceva de mâncat și de băut. Eu am adus o tortă, pârjoale și cârnaț”.

Elena Donos, localnică:
“Mulțumim tuturor care au făcut această sărbătoare unde ne întâlnim și noi, cei mai bătrâni, cu cei tineri. Satul nostru împlinește 430 de ani și este o vârstă frumoasă pentru noi și pentru cei trecuți din viață. Aici am copilărit, aici am învățat, Șeptelici este cel mai frumos sat din lume și unde nu te-ai duce oricum te întorci în Șeptelici. Niciodată nu-l vom schimba, aici ne-a fost leagănul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.