Consiliul raional invită la audieri publice, fără multe detalii…

0
78

Consiliul raional Soroca invită cetățenii la audieri publice, pe marginea inițiativei de a muta morga Spitalului raional Soroca. Anunțul a apărut ieri, 11 iunie pe pagina oficială a Consiliului raional Soroca și pe pagina de facebook a APL, cu două zile înainte de ședința publică.

Potrivit Legii Nr. 239 privind transparenţa în procesul decizional se consideră audiere publică întrunirea în cadrul căreia autorităţile publice consultă opinia cetăţenilor, asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, altor părţi interesate referitor la un proiect de decizie supus discuţiilor.

Drept că alte informații la subiect nu sunt publicate, decât acest anunț, care inițial nu conținea nici ora desfășurării evenimentului. Informația despre ora desfășurării a apărut după ce redacția noastră a sesizat neclaritatea. Un proiect de decizie în acest sens nu a fost de găsit pe site-ul Consiliului raional.Articolul 6 al legii stipulează că cetăţenii, asociaţiile constituite în corespundere cu legea, alte părţi interesate au dreptul:

– să participe, în condiţiile prezentei legi, la orice etapă a procesului decizional;

– să solicite şi să obţină informaţii referitoare la procesul decizional, inclusiv să primească proiectele de decizii însoţite de materialele aferente, în condiţiile legii privind accesul la informaţie;

– să propună autorităţilor publice iniţierea elaborării şi adoptării deciziilor;

– să prezinte autorităţilor publice recomandări referitoare la proiectele de decizii supuse discuţiilor.

Potrivit  Art. 7 al aceleiași legi, autorităţile publice sânt obligate, după caz, să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea posibilităţilor de participare a cetăţenilor, a asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, a altor părţi interesate la procesul decizional.

Totodată,  Art. 8 al legii menționate prevede  etapele principale ale asigurării transparenţei procesului de elaborare a deciziilor:

a) informarea publicului referitor la iniţierea elaborării deciziei;
b) punerea la dispoziţia părţilor interesate a proiectului de decizie şi a materialelor aferente acestuia;
c) consultarea cetăţenilor, asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, altor părţi interesate;
d) examinarea recomandărilor cetăţenilor, asociaţiilor constituite în corespundere cu legea, altor părţi interesate în procesul de elaborare a proiectelor de decizii;
e) informarea publicului referitor la deciziile adoptate.


Audierile publice, potrivit anunțului, vor avea loc mâine, 13 iunie, ora 13.00, în sala de ședințe a Consiliului raional.

Articolul precedentFotografia zilei: Pictat de natură
Articolul următorLa Soroca nu a fost găsit vibrionul holeric. Specialiștii afirmă că risc de infectare există
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.