Colaborare între învățământul sorocean și cel buzoian

0
94

Colegiul “Mihai Eminescu” din Soroca și Liceul Pedagogic “Spiru Haret” din Buzău, România, au semnat un protocol de colaborare. Evenimentul a avut loc astăzi, în incinta Colegiului din Soroca și reprezintă un prim pas în relația de colaborare și prietenie, între instituțiile de învățământ de pe cele două maluri ale Prut.  

“Sperăm la o colaborare fructuoasă, un schimb de experiență. Din punct de vedere metodic  așteptăm un sprijin, al literaturii, al practicii… Și noi suntem deschiși pentru a arăta ce avem lucruri frumoase. Colegiul are 104, am preluat experiența celor mai în vârstă, care au activat în colegiu”, a menționat Virgilia Celac, director adjunct al Colegiului “Mihai Eminescu”, care a semnat documentul din partea instituției din Soroca.

De cealaltă parte, a reprezentat instituția doamna Cristina Maican, director adjunct al Liceului “Spiru Haret”.  “Ne bucurăm foarte mult că am realizat acest demers. Parteneriarul are activități pe care le vom desfășura gradual. De exemplu, vom adresa o primă invitație colegilor noștri profesori la începutul lunii decembrie, când liceul nostru, de ziua Sf. Spiridon, sărbătorește ziua școlii. Atunci avem manifestări pe care le desfășurăm la nivelul școlii, activități metodice, întâlniri cu specialiști. Apoi cu o echipă de profesori și elevi urmează să venim aici. Apoi și dumnealor să ne viziteze pe noi”, ne-a comunicat doamna Maican .

De asemenea, în cadrul colaborării se va desfășura acțiunea de strângere a fondului de carte, axată pe domeniul pedagogic. In cadrul vizitei, oaspeții din Buzău au fost familiarizați cu istoria Colegiului. Aici fiind pregatiți de-a lungul anilor sute de pedagogi, coregrafi, asistenți sociali, lucrători muzicali și alți specialiști. Totodată, sorocenii au făcut cunoștință cu instituția de învățământ din Buzău, ce împlinește 180 de ani la anul viitor, având frumoase tradiții de învățământ.

Apropierea instituțiilor de învățământ și stabilirea acestei relații de  colaborare se datorează și avocatului Mihai Sălcuțan din Buzău, Cetățean de Onoare al raionului Soroca, unul dintre fondatorii bibliotecii “Basarabia” din Soroca, precum și profesoarei Ana Bejan ex-prefect de Soroca.

În prima parte a zilei, delegația din Buzău, din care fac parte circa 20 de pedagogi, a fost întâmpinată de autoritățile raionale în învățământ. Ghenadie Donos, șeful direcției, a salutat colegii de peste Prut și le-a povestit despre rețeaua școlară din raionul Soroca și sistemul educațional de la noi.

Reprezentanții învățământului din Soroca și Buzău și-au exprimat dorința reciprocă și deschiderea pentru colaborare în  domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.