Misteriosul „călăreţ” descoperit îngropat sub ruinele arse ale catedralei Notre Dame din Paris, după incendiul devastator care a distrus parţial catedrala, a fost în sfârşit identificat. Rămășițele îi aparțin poetului francez renascentist Joachim du Bellay, au stabilit experţii criminalişti, potrivit Live Science, preluată de Agerpres.
Rămăşiţele omeneşti descoperite în 2022 sub naosul catedralei se aflau într-un sarcofag sigilat aflat lângă cel al marelui preot Antoine de la Porte. Ele au fost găsite cu ocazia săpăturilor de după incendiul ce a afectat catedrala în 2019. O analiză desfăşurată la Institutul criminalistic al Spitalului universitar din Toulouse a dezvăluit că scheletul bărbatului încă neidentificat prezenta urme de tuberculoză osoasă, meningită cronică şi modificări asociate unor lungi perioade de timp petrecute pe cal – ceea ce i-a atras porecla de „călăreţul” de la Notre Dame.
Aceste detalii l-au determinat pe dr. Éric Crubézy, profesor de antropologie la Universitatea din Toulouse şi director de cercetare la Centrul Naţional francez pentru Cercetare Ştiinţifică, să lanseze o ipoteză cu privire la identitatea acestui bărbat. Concluziile sale au fost anunţate la 17 septembrie într-un comunicat al Institutului Naţional francez de Cercetări arheologice preventive (INRAP). „Corespund toate criteriile portretului” lui Joachim du Bellay, a susţinut Crubézy într-o conferinţă de presă organizată la 17 septembrie.
„Era un bun călăreţ şi suferea de ambele boli pe care le-a menţionat în unele dintre poemele sale, aşa cum este «La Complainte du désespéré», unde vorbeşte despre «această furtună care-mi umbreşte mintea», iar familia lui făcea parte din curtea regală şi din anturajul apropiat al papei”, a explicat el. „A călătorit călare de la Paris la Roma, ceea ce nu este uşor atunci când ai tuberculoză, aşa cum a avut el. Aproape că a murit din cauza acestei călătorii”, a adăugat Crubézy.
Citește articolul integral pe DIGI24.