Preparatele din carne de pasăre pregătite și consumate de locuitorii din raion sunt variate după compoziție, tehnologia de preparare, produse alimentare asortate, etc. În fiece zi, în familie se pregătesc supe, cartofi cu pui sau găină, pui în smântână.
Unele bucate se pregătesc la sărbătorile de familie și calendaristice: rațe, gâște sau găini umplute, desigur prezente sunt și răciturile de cocoș sau curcan. Pe lângă bucatele preparate de pe timpuri, dar care își păstrează locul sunt cunoscute bucatele noi intrate în bucătăria noastră: diferite salate cu piept de găină, bătutele din piept de găină, pulpe umplute cu ciuperci, gâturi de pasăre umplute.
Ingrediente:
• 600 – 700g prapură (membrană de grăsime)
• 300g plămâni de porc
• 400g ficat de porc
• 200g inimă de porc
• 300g carne de porc
• 2 cepe
• 2 ouă
• 6 – 8 căței de usturoi
• sare
• piper măcinat
• frunze de dafin (2 bucăți)
Preparare:
Prapura se spală bine și se pune într-un vas cu soluție de apă cu oțet. Apoi spălăm prapura din nou și o lăsăm în apă curată, până vom avea de ea nevoie.
Carnea, plămânii, ficatul, inima le tăiem în bucăți nu chiar mari. Ceapa se taie în cuburi și se prăjește într-o tigaie până devine transparentă, se adaugă amestecul de carne, sarea și piperul. Totul se amestecă bine și se lasă pentru 15 – 20 de minute. Se scoate de pe foc și se adaugă usturoiul zdrobit. Se lasă să se răcească un pic, apoi trecem totul prin mașina de tocat. Adăugăm ouăle. Totul se amesteca bine. Prapura se usuCighiri
că cu șervețele de hârtie și se taie în bucăți mai mici. Carnea tocată o punem pe ele și le învelim, formând niște pârjoale. Se rumenesc în ulei și se dau la cuptor până sunt gata.
SURSA text și foto: Ghidului bucatelor tradiţionale din raionul Soroca