O echipă de cercetători de la Universitatea din oraşul Basel, Elveția, a descoperit că râsul acţionează ca un tampon împotriva stresului. O persoană râde în medie de 18 ori pe zi, cel mai adesea atunci când comunică cu alte persoane.
Oamenii de ştiinţă au remarcat diferenţe legate de vârstă şi sex atunci când o persoană râde. De exemplu, s-a constatat că, în medie, femeile râd mai des decât bărbaţii.
Impactul râsului în depăşirea stresului
Echipa de la Universitatea din Basel s-a concentrat pe impactul râsului în depăşirea stresului. În timpul experimentelor, a fost folosit un semnal acustic printr-o aplicaţie specială care a făcut participanţii să răspundă la întrebări de opt ori pe zi la intervale neregulate.
Aceasta a continuat timp de două săptămâni. Întrebările erau despre frecvenţa şi intensitatea râsului lor şi motivele care l-au provocat.
Intensitatea râsului nu a avut o importanţă crucială
În acelaşi timp, participanţii au trebuit să indice experienţele stresante care i-au marcat după ultimul semnal primit. Autorii studiului au putut să stabilească o legătură între stres şi diferite tipuri de râs, potrivit Rador.
Pentru cele 41 de persoane implicate în experiment, s-a dovedit că intensitatea râsului nu a fost de importanţă crucială pentru suprimarea stresului. Dar când voluntarii au râs mai des în timpul zilei, stresul a fost redus semnificativ.
sursa: www.descopera.ro