Cele trei aparate de ventilare respiratorie sunt încă așteptate la Soroca

0
262
Între timp la Spitalul Raional Soroca a ajuns un aparat performant pentru ventilarea artificială a plămânilor procurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale. sursa foto: Veaceslav Neamțu

La sfârșitul lunii martie scriam despre faptul că primăria municipiului Soroca, prin dispoziția doamnei primar Lilia Pilipețchi, a alocat 339 mii de lei din fondul de rezervă pentru procurarea unui aparat de ventilare respiratorie pentru a fi donat Spitalului raional din Soroca „Anatolie Prisacari”. Tot atunci la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Soroca a fost luată decizia de a direcționa din fondul de rezervă 315 mii lei pentru Spitalul raional din Soroca „Anatolie Prisacari” ca să mai fie procurat un aparat de ventilare respiratorie. La fel și primăriile satelor și comunelor din raionul Soroca au luat decizia să transfere cam câte nouă mii de lei pentru un al treilea aparat de ventilare respiratorie.

Timpul a trecut, dar aceste utilaje medicale așa și nu au mai ajuns la Soroca. Termenul este amânat de la o lună la alta și toți sunt în așteptare. „Cu părere de rău nu a ajuns acest aparat la Soroca, ne-a declarat Veaceslav Rusnac, președintele raionului Soroca. Noi nu l-am cumpărat, dar am transferat suma necesară Spitalului Raional Soroca să cumpere direct ei. Banii sunt transferați încă din luna aprilie, și suntem încă în așteptare”.

Și Primăria Municipiului Soroca a venit cu o reacție prin serviciul de presă după ce subiectul a fost pus în discuție pe rețelele de socializare de consilierul municipal Elena Bodnarenco.

„Primăria mun. Soroca intenționează să ajute Spitalul raional și să procure un ventilator pulmonar. Decizia în acest sens a fost luată de Comisia de Situații Excepționale. Primăria aduce la cunoștința sorocenilor că a fost deja încheiat un contract cu SRL „GMG MLD”, care urmează să transporte aparatul din Elveția, din motivul pandemiei, aducerea ventilatorului întârzie, dar firma dă asigurări că până la finele lunii august aparatul de ventilare va ajunge la spital. Pentru procurarea acestui aparat din bugetul primăriei se vor cheltui 315 mii lei, banii vor fi trasferați după achizițioarea dispozitivului medical” anunță serviciul de presă al primăriei.

Între timp la Spitalul Raional Soroca a ajuns un aparat performant pentru ventilarea artificială a plămânilor procurat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale.

„În ultimele luni am primit doar un singur aparat de ventilare din partea ministerului, ne-a informat Valeriu Bordian, vice-director medical al Spitalului Raional Soroca. Dar le așteptăm și pe celelalte. Acum Spitalul Raional Soroca are patru aparate de ventilare, dintre care le putem folosi pe trei. Ne descurcăm cu acestea care le avem, pentru orice eventualitate putem folosi și cele patru mașini de anestezie din sălile de operație, ele tot sunt un fel de ventilatoare. Dar nu aceasta este problema, noi facem tot posibilul ca oamenii să nu ajungă la intubație. Conectarea la aparatele de ventilare nu este cea mai bună variantă, și o folosim doar în ultimul rând”.

În prezent doi pacienți de la Spitalul Raional Soroca sunt conectați la aparate de ventilare în regim ajutător.

Articolul precedentPărintele Mihail Milea, Cetățean de Onoare al raionului Soroca, a fost ales președintele Crucii Roșii, filiala Buzău
Articolul următorTrei întrebări pentru: Tudor Golub, primarul comunei Vasilcău
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.