Masa de Crăciun e una dintre cele mai importante mese ale anului. Fie că petreci această zi în sânul familiei sau alături de prieteni dragi, preparatele puse pe masă întregesc atmosfera specială a acestei sărbători. În fiecare țară, Crăciunul reprezintă un moment deosebit al anului, inclusiv din punct de vedere gastronomic. La fiecare popor întâlnim moduri unice de a sărbători Crăciunul cu preparate și băuturi tradiționale, adăugate obiceiurilor locale. Hai să vedem cum se sărbătorește Crăciunul și ce se pune pe masă în 15 țări diferite din întreaga lume.
Cehia
Cehii așteaptă răbdători ziua de Crăciun, în ajun mâncând doar câteva felii de pâine dulce, păstrându-se astfel pentru marele eveniment ce stă să vină. Iar masa de Crăciun începe de regulă cu supă de pește sau kuba de ciuperci (un fel de risotto făcut cu orz), urmată de felul principal care constă în crap prăjit și salată de cartofi.
Australia
Crăciunul australian presupune multe preparate proaspete, estivale. Salate, pui, o abundență de fructe de mare, în special creveți. În mod tradițional, australienii merg la slujba de Crăciun după care, cina o iau cu familia și prietenii, fie organizând un barbecue în aer liber, fie mâncând un tradițional curcan la rotișor în stil britanic, cu pudding de prune.
Cuba
Ca în multe țări latino-americane, ajunul de Crăciun e foarte important în Cuba, fiind dedicat petrecerii în familie. Preparatul principal al acestei Noche Buena, cum o denumesc cubanezii, este purcelul la grătar, „asortat” cu fasole neagră și orez sau cu un soi de banane prăjite și budincă de orez, la desert servindu-se prăjitură cu rom.
Germania
Nemții mănâncă simplu în seara de Ajun, pregătindu-se pentru o mult mai consistentă cină ce are loc a doua zi. Și din care nu lipsesc gâsca, rața, iepurele și Krustenbraten (porc la rotisor cu crustă crocantă), acompaniate de găluște de cartofi și cârnați. Desertul tradițional de Crăciun constă dintr-un platou de prăjituri numite Weihnachtsplätzchen.
Finlanda
Masa de Ajun a finlandezilor constă dintr-un platou de rutabaga (o legumă rezultată din încrucișarea napului cu varza), salată de sfeclă și, pe post de vedetă, șuncă la cuptor. Și alte preparate pot să apară pe platou, printre acestea numărându-se pateurile și peștele, la fel de iubite de către scandinavii care numesc această masă Joulupöytä.
Ungaria
Ungurii au tradiții diverse pentru fiecare provincie a țării dar, de regulă, la masa de Crăciun se servește supa de crap, varză umplută, pește prăjit și beigli, tradiționalul desert care se găsește și pe la noi, cu umplutură de semințe de mac. În bradul de Crăciun, de regulă împodobit de copiii mici din familie, apar ornamentele obișnuite alături de szaloncukor – bomboane de ciocolată învelite în staniol.
Franța
Masa de Ajun din Franța include multe produse și preparate: stridii, piept de curcan umplut, brânzeturi. Principalul desert este bûche de Noël. În Provence, tradiția este să servești 13 deserturi la finalul mesei, ele simbolizând cei 12 apostoli, plus Isus. Nu te gândi însă la o masă plină cu prăjituri ci la produse de patiserie sau chiar la fructe proaspete și confiate, migdale și nuci.
Italia
În sudul Italiei, masa de Ajun este „Sărbătoarea celor 7 pești”, denumită și La Vigilia. Aceasta este compusă, de regulă, exclusiv din preparate de pește sau fructe de mare – șapte varietăți, precum sugerează numele, la care se adaugă preparate din legume. Caracatiță, anșoa, cod, scoici – iată care sunt cele mai comune ingrediente, cel mai tradițional fiind însă țiparul. Pastele cu fructe de mare fac și ele parte din meniu.
Polonia
Polonezii au un meniu din care fac parte nu mai puțin de 12 preparate. Acesta se numește Wigilia, e complet lipsit de carne și simbolizează cei 12 apostoli. Și totuși, numărul preparatelor poate varia, în funcție de numărul invitaților ce vin în seara de Ajun. Deschiderea e făcută de borșul roșu, acesta fiind urmat de alte supe, crap, hering și pierogi – o varietate de găluște umplute. La desert se servește o prăjitură cu mac și un compot de fructe confiate, menit a funcționa ca digestiv.
Portugalia
Portughezii urmează tradiția catolică (și nu numai) a postului în Ajunul Crăciunului, preparatul consumat în această seară numindu-se Consoada. Codul este un ingredient de bază pentru masa de Crăciun. În unele regiuni din Portugalia se mănâncă polvo (caracatiță), la grătar sau cu orez. Pe masă mai apar ouă fierte, varză fiartă și cartofi dulci fierți. La desert, lista e deschisă dar nu lipsesc biscoitos de Natal (biscuiții de Crăciun) și laptele de pasăre.
Spania
Masa din Ajun, precum și cea de Crăciun, includ o mulțime de preparate. Fructele de mare sunt tradiționale dar la fel de popular este și curcanul la cuptor. Dulciurile de Crăciun includ turron-ul, care poate fi moale sau tare, și polvorones – un fel de prăjituri fărâmicioase.
Marea Britanie
Un Crăciun britanic tradițional include curcanul la cuptor, cartofii la cuptor, porcul în „pătură”, varză de Bruxelles, sos de merișoare etc. Budinca Yorkshire e servită ca garnitură la curcan. Deserturile includ plăcinta cu rahat și un mix de fructe confiate și condimente.
Statele Unite
Masa de Crăciun în Statele Unite variază destul de mult dar deseori ea e similară cu cea de Thanksgiving. Preparatele includ adesea curcan umplut sau șuncă, legume, piure de cartofi și sos. Prăjituri de Crăciun și plăcinte – cu mere, dovleac, nuci și fructe confiate– se servesc la desert, la care se adaugă un lichior de ouă, ca digestiv.
India
Comunitățile de catolici și alte comunități de creștini din India sărbătoresc cu kuswar – dulciuri de Crăciun, de la kidiyo (găluște prăjite învelite în zahăr) la biscuiți și prăjituri cu fructe. Alte dulciuri preparate în preajma Crăciunului includ macarons cu cardamon și caju, precum și gulab jamun – chifteluțe din lapte solid, îmbibate cu sirop. Preparatul principal este, de regulă, biryani (carne, condimente și orez) cu miel, curry de carne de oaie la care se adaugă alte preparate indiene, precum aloo gobi (cartofi condimentați și conopidă) sau jeera pulao (orez cu chimion).
Filipine
Masa de Crăciun în Filipine e un festin dulce. Șunca de Crăciun e îndulcită cu miere iar porcul crocant are șoriciul caramelizat. Există și un fel de spaghete filipineze dulci, servite cu un sos de roșii îndulcit cu zahăr. Alte preparate includ pui la cuptor, umplut cu alte feluri de carne și cu ceapă și măruntaie de bou în sos de alune.
Tartus Mihaela, Bibliotecară la Biblioteca Municipală „Mihail Sadoveanu” din Soroca