Ce se ascunde în spatele gardului Centrului de plasament temporar pentru copii separați de părinți? / VIDEO

0
2121

Acum 18 ani la Soroca a fost inaugurat Centrul de plasament temporar al copiilor în situaţii de risc “Azimut”. Deși instituția și-a schimbat denumirea, devenind între timp Centrul de plasament temporar pentru copii separați de părinți, aceasta nu și-a abandonat misiunea de a ajuta copiii aflați în situații dificile. Instituția și-a schimbat și imaginea, după o restaurare exemplară a fostului conac urban. 

Centrul de plasament temporar pentru copii separați de părinți nu este ca un orfelinat de pe timpuri, ci mai degrabă o casă în care colaboratorii încearcă să creeze și să mențină atmosfera de familie. Un accent aparte se pune pe implicarea copiilor în diverse activități, de la ascultarea muzicii clasice, la pictură, instruiri, lecții online, confecționarea pieselor din piele și multe alte lucruri interesante.

Pe lângă faptul că sunt hrăniți bine și la timp, beneficiarii au posibilitatea să-și încerce abilitățile în bucătărie și să învețe totul despre pregătirea bucatelor. Abilități care le va prinde bine în viață. În prezent de serviciile Centrului de plasament temporar pentru copii separați de părinți beneficiază patru băieți. Și cu toate că aici nu este acasă, beneficiarii și colaboratorii centrului sunt o familie.

Desigur că nu totul este roz, sunt și aici probleme, iar cea mai mare dintre ele este atitudinea societății față de copiii care-și duc viața la acest centru. În loc să le dea o mână de ajutor, ca să se integreze mai ușor în societate, mulți dintre maturi le întorc spatele fără măcar să le fi arătat fața.

Nu a fost alegerea lor, a acestor copii, să crească aici, dar cum ne comportăm noi cu ei, este alegerea noastră. Un zâmbet din partea noastră, un cuvânt de bine, cu vreo ocazie sau fără, înseamnă mult pentru ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.