*Sărbătoarea Învierii are o dată variabilă și cade întotdeauna între 22 martie si 25 aprilie.
*Cuvântul “Paște” derivă din ebraica „pesah” care semnifică trecere.
*Procesul de încondeiere a ouălor se numește Pysanka, a apărut în Ucraina și datează din perioada precreștină.
*Obiceiul de a schimba ouă este unul străvechi, fiind practicat de egipteni și persani pentru sărbătorirea primăverii.
*Coșul cu ouă imită, de fapt, un cuib de păsări.
*Iepurașul de Paște își are originile în Franța, însă conceptul de iepuraș care aduce ouă a fost inventat de americani, în secolul 19.
*Primul iepuraș de Paște comestibil a fost preparat în secolul 19, din aluat și zahăr.
*Primul ou de ciocolată a fost făcut în Germania, în secolul 19.
*Cel mai mare ou de ciocolată a fost făcut în Belgia și măsura 8,32 metri, iar pentru fabricarea lui au fost necesare aproximativ două tone de ciocolată.
*În fiecare an sunt făcuți peste 90 de milioane de iepurași de ciocolată.
*76% dintre oameni mănâncă, mai întâi, urechile iepurașilor de ciocolată, 5% mănâncă picioarele, iar restul mănâncă codița.
*La Paște, oamenii din întreaga lume mănâncă mai multe dulciuri decât în orice altă perioadă a anului.
*În Romania, fiecare zonă a țării are propriile curiozități când vine vorba despre sărbătoarea Paștelui:
− În noaptea de Înviere, în Țara Moților, băieții trebuie să ia toaca de la biserică, să o ducă în cimitir și să o păzească, iar, în cazul în care este furată, trebuie să cinstească sătenii în ziua de Paște.
− Fetele din Bucovina trebuie să spele clopotnița cu apă proaspătă, iar cu aceeași apă să se spele ele însele în dimineața zilei de Paște.
− În zona de nord a Sucevei, pe lângă pască și cozonaci, se prepară și “babele”, o prăjitură specială.
− În Ardeal, fetele sunt stropite cu parfum să aibă noroc tot anul.
− În Sibiu, se împodobește un pom cu ouă roșii.
− În Banat, copiii se spală pe față cu apa în care a stat un ou roșu și fire de iarbă verde.