Ce atracții turistice recomandă sorocenii: Turismul nu dispare toamna!

0
379

Deși adesea asociem turismul cu vara, aceasta este o percepție greșită. Atracțiile turistice, mai ales cele autohtone, nu intră în hibernare la începutul toamnei, ci pot și chiar trebuie să fie vizitate anul împrejur. Mai ales că unele dintre ele sunt frumoase și diferite în fiecare anotimp. Am îndemnat mai mulți soroceni să ne recomande câte trei atracții turistice din Republica Moldova care, în opinia lor, merită a fi vizitate.

Marina Andon-Spinei: Localitatea Rudi — unde putem admira, pe lângă frumusețile naturii — defileu, cascada Bulboana, peștera Răposaților, un loc de suflet — mănăstirea Sfântă Treime și Arcul Geodezic Struve — unicul monument din Republica Moldova aflat sub ocrotirea UNESCO. Conacul familiei Mimi, care te impresionează cu povestea lui inedită și degustarea unor dintre cele mai bune vinuri autohtone recunoscute la nivel mondial. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi îți permite să faci cunoștință cu diferite etape istorice ale țării și să savurezi din frumusețile reliefului format de râul Răut.
Igor Rotari: Întrucât în Republica Moldova este dezvoltată industria producerii vinului, cred că fiecare moldovean trebuie să viziteze locațiile de producere. Recomand celor care dispun de timp și sunt pasionați de călătorii câteva destinații: Purcari, Chateau Vartely și Castelul Mimi.

Vitalinca Pilipenco: După părerea mea, cele trei destinații turistice pe care le-aș recomanda și altora să le viziteze sunt: Conacul Andrei Pommer din satul Țaul, pe care l-am vizitat în august 2020. Recomand, deoarece acest conac este amplasat într-un parc în care au fost sădiți pomi din 29 de țări ale lumii. Al doilea obiectiv turistic aș recomanda Cetatea Soroca, deoarece după restaurare arată impecabil de frumos, se afla pe cheiul fluviului Nistru și este cea mai rezistentă cetate din istoria neamului. Al treilea obiectiv turistic aș recomanda Conacul Manuc Bey (pe care l-am vizitat în iulie 2021), care este un complex istorico-arhitectural din Hâncești, deoarece după reconstrucție are ca exponate un mobilier foarte frumos, care ne redă istoria secolului XIX.

Robert Gatman: Republica Moldova are un potențial turistic enorm, care trebuie valorificat. Ca și orice sorocean, consider că orașul nostru este o destinație turistică ideală, așa cum în Soroca pot fi vizitate Cetatea, Lumânarea Recunoștinței și Dealul Țiganilor, care prezintă interes sporit pentru turiști. O altă destinație ar fi Orheiul Vechi, care atrage turiștii cu niște peisaje minunate și elemente culturale unice. Moldova e cunoscută pentru vinurile ei deosebite și orice turist ar trebui să viziteze Complexul de galerii de la Mileștii Mici, ce deține cea mai mare colecție de vinuri din lume și are o întindere de 250 km.

Alexandra Rotari: Aș recomanda pădurile Cremenciugului, Țiglăul din acest sătuc, colina „Casca”. Mănăstirile de prin apropierea Sorocii sunt un loc de refugiu, liniște și regăsire: Mănăstirea Rudi, Cosăuți și cariera de piatră cu meșterii lor populari. De asemenea, în satul Țepilova este bustul din bronz, lângă incinta căminului cultural, închinat regelui Ferdinand I. Avem multe locuri frumoase care nu doar sunt menite pentru a bucura ochiul omului, ci și pentru a menține în știință și cunoștință istoria.

Livia Coțaga: Cetatea Soroca, o locație excelentă pentru a cunoaște în profunzime tainele ce se ascund în spatele fortăreței lui Ștefan cel Mare. Lumânarea Recunoștinței, locul de veci al spiritului românimii, consacrat lui bădița Mior, autorul baladei Miorița. Mănăstirea rupestră „Adormirea Maicii Domnului” din Țipova, lăcașul sfânt care te cucerește cu grandoarea și liniștea de piatră ce te învăluie, creându-ți o stare de pace interioară.

Vasile Cebotari: Cricova — e cea mai mare pivniță din Moldova și Europa. O călătorie prin butoaie cu vin ce țin minte soarele din secolul trecut. O largă gamă de gusturi a diferitor soiuri de vin va crea o atmosferă de sărbătoare a sufletului. Soroca — unic oraș-capitală a romilor din Moldova, unde poți împărtăși din cultura si tradițiile acestui popor. De asemenea poți vizita Cetatea Soroca, care pe parcursul secolelor stătea la paza hotarelor pe malul veșnicului Nistru. Și cireașa de pe tort, Lumânarea Recunoștinței, cu o priveliște nemaipomenită. Orheiul Vechi — o picătură de atmosferă medievală în ritmul aglomerat al vieții moderne, locul care te calmează, care te întoarce în vremurile celea când oamenii meditau, privind colinele natale, dar nu făceau selfi și așteptau cu nerăbdare like-uri și comentarii.

Nichita Pavlenco: Mănăstirea Rudi este o relicvă istorică unică cu o frumoasă rezervație peisagistică. Biserica în sine are o locație destul de interesantă, deoarece se află în frumoasa vale a Bulboanei, afluentul drept al râului Nistru. Vreau să vă recomand acest loc, deoarece este plin de istorie și dacă vizitați această mănăstire, atunci viața dumneavoastră va dobândi multe culori strălucitoare. Soroca este orașul meu preferat, care are tot ceea ce ar trebui să aibă o capitală turistică: obiective turistice, vederi pitorești, aromă și atmosferă locală, istorie fascinantă. Avem toate aceste componente. De la intrarea în orașul Soroca, Lumânarea Recunoștinței este un loc care oferă cea mai uimitoare priveliște asupra orașului nostru glorios, care s-a născut datorită inițiativei unuia dintre stâlpii literaturii moldovenești moderne, care și-a iubit cu adevărat patria cu toată inima și sufletul lui. Cetatea Soroca este o construcție veche de secole, cu o istorie bogată, despre care ne poate povesti un adevărat pârcălab al cetății noastre. Și, bineînțeles, Dealul Romilor, este cel mai coloristic și pitoresc loc din orașul nostru, unde vei fi primit la cel mai înalt nivel, ca oaspete onorat, indiferent din ce țară ai fi.

Nicoleta Trinchineț: Lacul Costesti Stânca este pentru iubitorii de peisaje naturale un loc accesibil și frumos ce ne surprinde prin locuri cum este și satul Duruitoarea cu niște stânci uimitoare și lacul imens care îți provoacă iluzia ca ești la mare. Aici poți să te odihnești cu familia sau cu gaşcă de prieteni. Aș recomanda și Castelul Mimi — un loc frumos şi în același timp si modern, ceea ce atrage foarte mult în ultimul timp. La fel și Conacul Manuc Bei — un loc plin de istorie si lucruri uimitoare pe care nu fiecare le știe despre istoria Republicii Moldova.

Victor Lefter: Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Chișinău este o adevărată bijuterie arhitecturală medievală, care reprezintă valorile, cultura și tradițiile neamului nostru. Una dintre unicele creații ale naturii care poate surprinde chiar și cei mai pretențioși călători — peștera lui Emil Racoviță. Cetatea Soroca. Este una dintre cele mai frumoase cetăți. În perioada medievală cetatea Soroca făcea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei.

Cătălina Cebanu: Republica Moldova este o țară enorm de frumoasă. Poți călători toată țara și o să mai vreai să călătorești. În Republica Moldova sunt foarte multe locuri turistice care merita sa fie văzute. Ca exemplu: orașul Soroca. În acest oraș frumos poți călători foarte mult și să vezi foarte multe: Cetatea Soroca, Lumânarea Recunoștinței, râul Nistru, Popasul Îngerilor și multe altele. La Țipova, pe malul stâncos al Nistrului, se găsește cea mai mare mănăstire rupestră ortodoxă din Moldova, considerată și una dintre cele mai mari din Europa. Mănăstirea rupestră „Ţipova” este perfect armonizată cu natura din jur, săpată în rocile calcaroase. Peștera „Emil Racoviță” este cea mai mare peșteră din Republica Moldova, recunoscută, de asemenea, ca a treia cea mai lungă peșteră de ghips din Europa. Peștera este situată în regiunea est-europeană, în satul Criva, în locul unde se intersectează granițele a trei state: Ucraina, Republica Moldova și România.

Roman Pulbere: Pentru început, as recomanda Cramele Cricovei, deoarece este una dintre cele mai recunoscute crame de vin din lume, atrăgând lumea cu labirinturile sale și mulțumea de vinuri pe care le poseda. O altă atracție turistică am putea socoti Orheiul Vechi, deoarece este o rezervație cu o mulțime de elemente arheologice din epocile anterioare, dar nu și în ultimul rând o rezervație cu priveliști de o deosebită varietate naturală. O altă destinație ce ar putea servi turiștilor loc de admirație ar fi Cetatea Soroca, una dintre cetățile anilor medievali, fiind însoțită de o frumusețe aparte a naturii și totodată de malurile râului Nistru.

Ana Șoimu: Cele top 3 destinații turistice din Moldova, după părerea mea, sunt: Cetatea Soroca — un străjer al trecutului ce ne pășește și în prezent. Un loc unde poți simți mirosul trecutului, să pășești pe urmele strămoșilor noștri și statornicia întregului neam. Orheiul Vechi — locul unde poți să devii un tot întreg cu natura. Splendoarea și frumusețea acestui loc te lasă încremenit în timp, savurând liniștea și pacea sufleteasca. Conacul lui Manuc Bei — dacă dorești să te simți în pielea unui boier adevărat, acesta e locul potrivit. Un monument de arhitectură care cuprinde în sine diferite etape ale unei perioade pline de farmec.

Daniela Gherman: Luând Moldova la pas, descoperi locuri și lucruri care lesne ar putea face concurență destinațiilor din străinătate. Unele dintre destinațiile mele preferate și pe care le-aș sugera tuturor să le viziteze sunt următoarele: La nord, traseul turistic ”Rudi-Arionești”, rezervația peisagistică are numeroase puncte de interes și locuri de popas, cum ar fi: ”Peștera Răposaților și Camera Crocodilului”, Izvorul ”La Velniță”, Mănăstirea Sfânta Treime de la Rudi, Cetatea antică ”Farfuria turcului”, Valea bradului și canionul mic, Izvorul ”Verde”. Traseul măsoară circa 8 km, potrivit pentru o drumeție. Iar peisajul forestier de-a lungul râului Nistru e fermecător în orice anotimp. În partea de centru a republicii vă sugerez Biserica Adormirii Maicii Domnului, din satul Oricova, raionul Călărași. E cea mai mică biserică din spațiul pruto-nistrean cu o suprafață de 16 m2. Stilul în care e construită biserica păstrează cu fidelitate elemente de tip bizantin, iar pictura exterioară amintește de lăcașurile sfinte ștefaniene. Biserica a fost durată și pictată de Ieromonahul Savatie Baștovoi, scriitor, pictor, meșter. Biserica se află la margine de sat, în pădure, peisajul forestier e minunat, numai bun pentru explorări. Poate ajungeți și în orașul Călărași, la Muzeul Viorii, Muzeul de Istorie și Etnografie, Muzeul Poliției, Aleea cu domnitori și atâtea și atâtea alte locuri minunate pe care le (re)descoperiți din mers. Când ajungeți la sudul Republicii Moldova, vă recomand să vizitați Casa-muzeu Alexei Mateevici. Un loc special chiar de la poartă. Însăși curtea casei este amenajată ca un muzeu. La intrare este ”Salba cu urme de Sfinți” Un șirag de piatră rară… Pe 24 de buturugi sunt amplasate pietre de pe locul unde au viețuit Sfinții neamului nostru care sunt deja canonizați, dar și cei care sunt recunoscuți drept oameni cu înaltă simțire spirituală. Bustul din bronz al poetului Alexei Mateevici este figura centrală și are mai multe simboluri. Tot în curte este și o clopotniță, dar și o alee de nuci. În casă se găsesc lucruri de unicat ce au aparținut distinsei familii Mateevici: icoane, cărți, fotografii, dar și un armoniu la care a cântat A. Mateevici. Călătoriți și descoperiți cu entuziasm locurile pitorești de acasă! Drum bun!

Olivia Reaboi: Țărișoara noastră mică impresionează prin varietatea locurilor frumoase, unul dintre care este Mănăstirea Călărășeuca, din nordul Moldovei, care cucerește prin liniștea emanata de pădurile care o înconjoară și râulețele cristaline de curate. Un alt loc interesant este Orheiul Vechi, unde găsim peșteri cioplite în stânci și o biserică. O alta destinație demnă de a fi vizitată și admirată este satul Cerlina din raionul Soroca, unde râul Nistru, privit de sus, e ca un șarpe, arată ca un tablou pictat de Cel de Sus.

Dumitru Cojocari: Lumânarea Recunoștinței, monument din istoria modernă a Moldovei, ideea monumentului aparține lui Ion Druţă. Un simbol al poporului, care neapărat trebuie vizitat. De pe platoul ei se deschide o imagine pitorească, dar aveţi grijă, până a ajunge la platou e nevoie de a urca câteva trepte, puţine, dar picioarele spun altceva. Conacul familiei Mimi sau Castelul Mimi deţine locul în topul celor mai cunoscute vinării din lume. Având pe teritoriul lui beciuri, săli de degustații, conferinţe și diverse activități — muzeu, galerie, hotel, restaurant și o priveliște extrem de plăcută. Beciurile vinăriei Cricova, care intră în patrimoniul cultural naţional al Republicii Moldova. Beciurile cuprind toată partea subterană a orașului Cricova.

Articolul precedentA fost simplificată procedura de depunere a cererilor de acordare și dobândire a cetățeniei române.
Articolul următorO tânără de 18 ani a decedat la Racovăț în urma unui accident cu motocicleta
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.