Căsătoriile timpurii în comunitatea rromă

0
23

“Căsătoriile timpurii — mituri şi realităţi” a fost tema unor cafenele publice organizate de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA în Soroca, Otaci şi satul Vulcăneşti. Au acceptat provocarea şi au venit la discuţii mai multe persoane de etnie rromă, printre care şi lideri ai comunităţii, cum ar fi şi cei din Soroca – Artur Cerari, Robert Cerari şi Alexei Șerban.

Participanţii au lucrat în echipe pentru a găsi răspunsuri la câteva întrebări: care sunt factorii ce provoacă căsătoriile timpurii, care sunt miturile şi realităţile despre acestea în comunitatea romilor şi cine sunt fericiți — copiii sau părinții — în astfel de cazuri. Printre opiniile colectate de la participanții la cafenea au fost şi afirmaţii precum că aceste căsătorii timpurii sunt forţate ori aranjate ca rezultat al sărăciei, chiar dacă se “dă vina” pe tradiţii.

Acest fenomen însă se răsfrânge negativ în special asupra tinerelor de origine rromă, care abandonează şcoala la vârstă fragedă şi concep copii la vârsta de 14-16 ani. Liderii comunităţii rrome din Soroca au menţionat că, în opinia lor, fenomenul este legat şi de discriminarea acestei etnii de către stat, fapt care duce la sărăcie, lipsa educaţiei şi migraţie. Ei au mai menţionat că au o strategie care ar schimba situaţia spre bine, dar din lipsa banilor ea nu poate fi implementată.

Totodată, aceştia le-au îndemnat pe fetele de origine rromă să nu se căsătorească prea devreme şi să meargă la studii. Acţiunea face parte din proiectul „Diferențele nu sunt obstacole II” implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA și susținut financiar de Fundația Soros-Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.