Buletinul scurt de știri zilnice OBSERVATORUL – 8 februarie, 2022

0
42

Un nou buletin scurt de știri zilnice, pregătite de redacția „Observatorul de Nord” pot fi privite acum pe site. Dacă vreți să fiți informați despre știrile de acasă, urmăriți site-ul nostru www.observatorul.md și invitați-vă prietenii pe pagina noastră de Facebook și Telegram.

 La Soroca ar putea fi edificat bustul lui Dumitru Matcovschi

   Consiliul Raional Soroca urmează să examineze săptămâna viitoare, la ședința din șaptesprezece februarie, un proiect cu privire la edificarea bustului lui Dumitru Matcovschi. Bustul ar putea fi instalat în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca, alături de cele ale lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Constantin Stere și Grigore Vieru. În caz că aleșii raionali vor susține proiectul, urmează ca președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, să instituie o comisie de organizare a concursului de selectare a autorului monumentului și să solicite acordul Consiliului Municipal pentru instalarea bustului în parc.  Poetul, prozatorul, publicistul și dramaturgul Dumitru Matcovschi s-a născut și a copilărit în județul Soroca, pe malul Nistrului, în satul Vadul Rașcov. Scriitorul Dumitru Matcovschi este unul dintre pilonii renaşterii naţionale a basarabenilor şi una dintre cele mai de vază personalităţi pe care le-a dat judeţul Soroca. Ne-a luminat sufletele prin poeziile şi proza sa, iar spectacolele “Tata”, “Abecedarul” sau “Cântec de leagăn pentru bunici”, în regia soroceanului Veniamin Apostol, adunau pe vremuri lumea bună a Basarabiei. Om al Cetății, om al demnității și mare om al neamului românesc, ne-a părăsit cu lacrima Basarabiei pe obraz în așteptarea Unirii pe care așa și nu reușit să o vadă.

 300 de lei pentru un test PCR pentru COVID-19

   Ministerul Sănătății anunță că, cetățenii Republicii Moldova pot efectua teste Pi Ci AR pentru COVID nouăsprezece la prețul de doar trei sute de lei. Testele pot fi efectuate în trei laboratoare din Capitală și în alte cinci din raioanele republicii. Printre laboratoarele care oferă acest serviciu este și Secția diagnostic de laborator a Centrului de Sănătate Publică din Soroca, amplasat pe strada  Alexandru cel Bun, patruzeci și doi. Aici se  prelevează materialul biologic pentru testul Pi Ci AR COVID nouăsprezece de luni până sâmbătă, în intervalul orelor opt și zece, fără programare prealabilă.  Pentru a efectua un test cetățenii trebuie să dețină un act de identitate.

Fotbaliștii de la Visoca participă la un turneu republican

  Până la reluarea campionatului Republicii Moldova la fotbal, Divizia B, echipa EFA din satul Visoca participă la tradiționalul turneu de pregătire cu genericul „Chișinăul de seară”. În competiție s-au înscris șaisprezece formații, împărțite în două subgrupe a câte opt echipe.  După cum ne-a relatat unul din antrenorii echipei, Petru Ciobanu, după cinci etape visocenii ocupă locul patru, loc care le permite accederea în etapa finală, în care vor juca primele patru echipe din fiecare subgrupă. În etapa ordinară, cei de la EFA au câștigat în fața puternicei formații Club de Fotbal Oguzsport din Comrat. În prima parte a meciului, sorocenii au marcat de trei ori, prin Ion Morari, Vasile Pașa și Valentin Bacalâm. Adversarii au ratat un penalti, dar au marcat de două ori în repriza secundă.  În etapele precedente, visocenii au obținut următoarele rezultate: zero la doi cu echipa Buiucani, zero la doi cu fotbaliștii de la Cricova, unu la zero în confruntarea cu formația din Togatin și cinci la unu în meciul cu Real Succes-doi. Următoarea etapă va avea loc sâmbătă, doisprezece februarie, în care Fotbal Club  EFA joacă împotriva echipei Școlii Sportive numărul doi din Chișinău , iar în ultima etapă preliminară echipa din raionul Soroca se va confrunta cu fotbaliștii din Bardar. Să menționăm și faptul că meciurile se desfășoară pe stadionul sintetic din comuna Stăuceni.

Vasile Zăbrian este noul antrenor al echipei FC Visoca.

   În această perioadă de pauză competițională,  Fotbal Club  Visoca, care reprezintă raionul Soroca în campionatul Republicii Moldova, Divizia B, și-a schimbat antrenorul.  După cum scrie saitul clubului, începând cu ziua de astăzi Vasile Zăbrian face parte din familia Fotbal Club  Visoca și va antrena formația în următoarea perioadă… Vă reamintim că, Vasile Zăbrian este unul din cei mai de performanță fotbaliști soroceni din toate timpurile. Anterior, acesta a antrenat, nu fără succes, mai multe echipe din raionul Soroca.

Articolul precedentCât costă peștele la Soroca?
Articolul următor O stradă din municipiul Soroca ar putea purta numele Maestrului Nicolae Botgros
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.