Buletinul scurt de știri zilnice OBSERVATORUL – 2 februarie, 2022

0
50

Un nou buletin scurt de știri zilnice, pregătite de redacția „Observatorul de Nord” pot fi privite acum pe site. Dacă vreți să fiți informați despre știrile de acasă, urmăriți site-ul nostru www.observatorul.md și invitați-vă prietenii pe pagina noastră de Facebook și Telegram.

Un adolescent de 16 ani este cercetat de poliție pentru jaf

   Recent, un adolescent de șaisprezece ani a sustras în mod deschis telefonul mobil al unui bărbat din raionul Soroca. Victima de treizeci de ani, se afla pe o stradă din oraș, în timp ce a fost bruscată de o persoană necunoscută, care i-a sustras telefonul mobil, după care a fugit într-o direcție necunoscută, informează Inspectoratul de Poliție Soroca. În urma măsurilor întreprinse de polițiști, la scurt timp tânărul a fost identificat și escortat la Inspectoratul de Poliție Soroca. În cadrul audierilor, suspectul, originar din Soroca, și-a recunoscut vina și a predat obiectul sustras. Pentru că este la prima abatere de la lege, adolescentul este cercetat în stare de libertate, având obligația de a se prezenta la organul de urmărire penală. Poliţiștii din Soroca urmează să stabilească dacă adolescentul a fost implicat şi în comiterea altor infracțiuni.

Soroceanca Corina Teleatnic s-a lansat în showbiz cu clipul la piesa ”Din nou”

Corina Teleatnic, o tânără soroceancă talentată și apreciată la diverse concursuri, s-a lansat la începutul lunii februarie în showbiz cu clipul la piesa ”Din nou”. Corina s-a ales până acum cu diverse premii, inclusiv cu Premiului Mare la Festivalul–concurs zonal televizat al interpreţilor de folclor „Trandafir de pe Cetate” din anul două mii douăzeci și unu și Premiul mare la ARS ADOLESCENTINA două mii douăzeci, secțiunea muzică. Corina este elevă în anul patru la Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros” din municipiul Soroca. „Ideea cântecului a venit de mult timp, însă abia în septembrie am reușit să o pun în aplicare, ne spune Corina. Am încercat să compun singură și a ieșit ceva frumos, cred eu. La filmări a fost minunat, o experiență atât de frumoasă, cu o grămadă de actori superbi și talentați. Cei care au produs video-ul și au făcut scenografia, sunt niște oameni extrem de pricepuți în artă!”.  Textul a fost scris de Corina Teleatnic, muzica a fost semnată tot de ea în colaborare cu  Radu Duminica, regia și imaginea clipului aparțin lui Dumitru Chiulaflî, iar producător executiv este Feoctist Cănățui, care a făcut și scenografia împreună cu Veruța Stâncă.

 Benzina și motorina la Soroca sunt printre cele mai scumpe din republică.

  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a lansat pe pagina sa oficială www.anre.md, în regim deplin funcțional platforma „e-Carburanți”, care reprezintă o hartă interactivă prin intermediul căreia instituția oferă acces public la informațiile privind prețurile zilnice la produsele petroliere principale de tip standard și gazul lichefiat, stabilite de către titularii de licență. Acestea pot fi selectate pentru fiecare stație sau adresă de amplasare, cu posibilitatea sortării datelor în funcție de criteriul celui mai mic preț după localitate  – raion, municipiu/oraș – sau denumirea companiei petroliere. În rezultat, consumatorii pot identifica în timp real stația dintr-o zonă geografică anumită care comercializează la cel mai convenabil preț un anumit tip de produs petrolier. Astfel, datorită platformei „e-Carburanți” am aflat că benzina și motorina la Soroca sunt printre cele mai scumpe din republică.

 CEDO a pronunțat o hotărâre într-un litigiu ce vizează un sat din raionul Soroca

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat recent Republica Moldova în dosarul Tegulum Societate pe Acțiuni versus Republica Moldova. Este vorba despre retragerea dreptului companiei reclamante de a exploata cariera de calcar și nisip din comuna Vărăncău. Astfel, în baza unui act de predare-primire și a unui act de confirmare a perimetrului minier, în anii 1990 companiei reclamante i-a fost transmis spre exploatare, până în anul 2035, perimetrul minier din Vărăncău. Ulterior, a fost adoptat un ordin al Ministerului Mediului, prin care se revoca dreptul companiei reclamante de a folosi perimetrul minier. În fața Curții, compania reclamantă a pretins încălcarea Articolului întâi din Protocolul numărul unu la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, susținând că retragerea dreptului său de a exploata cariera Vărăncău îi încălcase dreptul la respectarea bunurilor sale și că anularea actului de confirmare a perimetrului minier.   După examinarea dosarului, Curtea a rezervat chestiunea privind acordarea prejudiciului material pentru o procedură separată și i-a acordat societății reclamante cinci mii de euro pentru prejudiciul moral și cinci mii patruzeci și cinci mii de euro pentru costuri și cheltuieli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.