Biserica din Șolcani urma să devină muzeu ateist, dar sătenii nu au permis acest lucru / VIDEO

0
271

Biserica satului Șolcani poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae, iar anterior în această curte se afla o altă biserică de lemn acoperită cu șindrilă, atestată la 1793. Din motive necunoscute bisericuța a ars, iar de la ea a mai rămas doar locul pristolului. Noua biserică ortodoxă a fost finisată la 1905, însă doar peste câteva decenii norii negri ai ateismului sovietic s-au abătut asupra ei. 

Chiar dacă biserica din Șolcani a fost închisă în 1962, aceasta nu a fost transformată în depozit sau altă instituție, cum se întâmpla în alte părți. Ba chiar locuitorii satului, fără să anunțe autoritățile, au strâns 12 mii de ruble și au făcut o reparație capitală. 

“Cheia era la fostul staroste, la moș Timofte și moș Mihail care a trăit aici mai la vale, la niște oameni care au trăit cu frica de Dumnezeu. Au fost încercări, dar lumea s-a adunat și a fost împotrivă, că au vrut să deschidă aici un muzeu ateist” își amintește Leon Străinu. 


Articolul precedentDrumul Vinului nu trece prin Soroca
Articolul următorO femeie riscă 2 ani de închisoare pentru că „nu a vrut”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.