Bicicletele, howerboardurile și trotinete – sursă de sănătate sau risc pentru viață la Soroca? Ce spun părinții, șoferii și inspectorii de patrulare

0
62
fotografie simbol
fotografie simbol

Mișcarea e viață. Sportul e sănătate. Cunoaștem cu toții aceste expresii. Într-o epocă a sedentarismului, pentru mai multă mișcare în ajutor ne vin bicicletele sau dispozitivele electrice pe roți. Totuși, acestea comport și riscuri, atât în rândul celor care le conduc, cât și a pietonilor, dar și a șoferilor. În Soroca, problema devine și mai gravă, în lipsa pistelor special amenajate.    

Câteva mame ne povestesc cum îți protejează copii, atunci când aceștia se deplasează pe trotinete sau biciclete. Pentru o siguranța mai mare, cel mai des, spun ele, merg cu picii în parcuri, pe alei sau la terenuri de joacă.

Eu am trei copii, doi dintre ei merg cu bicicleta. Cel mai des le permit să circule pe faleza de pe malul Nistrului. În alte locuri mă cam îngrijorez, pentru că la noi nu sunt locuri special amenajate pentru bicicliști, așa cum e în alte țări”, ne spune soroceanca Natalia Stati.

 „Copilul meu merge cu bicicleta și cu trotineta doar pe aleea de la Soroca Nouă și doar în prezența mea. Nicidecum nu-i permit să iasă în drum, și mai ales să meargă pe carosabil, mai ales în lipsa mea”, mărturisește Inga Tapalaga.

 „Copii mei sunt foarte atenți, sper eu. I-am instruit să meargă pe partea dreaptă a carosabilului și să fie foarte prudenți la drum”, menționează Aliona Dociu.

 Totuși, o problemă des întâlnită este nerespectarea, de către bicicliști, a regulamentului circulației rutiere. Șoferii spun că sunt deseori luați prin surprindere de bicicliști. Cel mai des, întâmpină greutăți la semafoare.

„Uneori mergi liniștit, și hop, îți sare în cale un biciclist. Chiar e o problemă, dar îi înțeleg și pe ei. Au nevoie cumva să se deplaseze”, zice Vasile Morari.

 „Nu că aș avea ceva contra lor, dar să fie mai atenți, uneori copii ies în drum, îmi e frică pentru ei. Unde se uită părinții? Bicicliștii uneori pot să creeze și ambuteiaje artificial. Merge el primul și toate mașinile în spatele lui. Nu știu, ar trebui de întreprins măsuri, sau să se rezerve loc pe drum pentru ei”, sugerează Ștefan Rusu.

 „Pe mine ca șofer nu mă deranjează bicicliștii, ei merg în drumul lor. Însă foarte des nu înțeleg dacă ei merg ca pietonii la trecere sau așteaptă cu noi la semafor. E cam un pic de haos la capitolul ăsta”, adaugă Doina Purici.

 Responsabilii de la Inspectoratul de Patrulare atenționează că bicicliștii, asemeni pietonilor, riscă să fie sancționați atunci când încalcă regulile de circulație.

 Bicicliștii, la fel ca și pietonii, sunt pedepsiți pentru încălcări de la șase la nouă unități convenționale (n.r. – 300 – 450 de lei). Penalizați sunt cel mai mult pietonii și categoria de participanți la trafic care nu au permis de conducere. Conform Regulamentului Circulației Rutiere sunt puncte care ar trebui respectate de către bicicliști, motocicliști, cărucioarele manuale, etc. În primul rând ar trebuie să se deplaseze nu mai departe de un metru de la partea carosabilului”, a declarat șeful interimar al Serviciului Patrulare Soroca, Florești al Secției de Patrulare Nord, Direcția de Patrulare Nord, INSP, Gavril Ghilas.

 Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere, pe drumurile publice pot conduce biciclete doar persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani și să fie îmbrăcaţi în vestă de protecţie în culori fluorescente.

Circulația trotinetelor electrice nu este reglementată deocamdată

Recent, Guvernul de la București a adoptat noi reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice. Acestea constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.

Trotinetele trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.

Valeria Prisacari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.