Au incendiat iarba de pe cheiul Nistrului (FOTO)

0
40

„De câteva zile, persoane necunoscute incendiază vegetația uscată din diferite zone de pe malul Nistrului. Noroc de ploaia din noaptea trecută care a stins focul. Ce părere au pompierii? Cred că ar trebui avertizați oamenii căci aceste incendii provoacă daune. Sunt alte căi de a scăpa de uscăciuni. De la plaja de lângă cetate până la plaja de la Soroca Nouă se văd parcele de vegetație arsă, aprinsă intenționat”. Acest mesaj a parvenit la redacție din partea unei locuitoare a orașului, Ludmila Talmazan.

Fotografie realizată în zona Bujerăuca a orașului

Reporterul de la Observatorul de Nord a contactat șefa Inspecției Ecologice Soroca, Valentina Rusu, care ne-a spus că urmează ca zona să fie verificată în următoarele zile și oferit un răspuns în această privință. Astăzi vizita nu poate avea loc, deoarece specialista se află într-o deplasare de serviciu în afara orașului. Doamna Rusu ne-a comunicat că este imposibil de prevenit asemenea incidente și că cazurile și motivele de provocare a acestora sunt diferite. Potrivit cu împrejurările date, sunt implicate și serviciile responsabile din cadrul Primăriei. „În cazul dat trebuie să depistăm cine a aprins vegetația, dacă este vorba despre un gest intenționat sau făcut în alte scopuri”, a spus doamna Rusu, despre pașii care urmează a fi întreprinși de către organul de stat.

Potrivit legii privind mediul înconjurător, este interzisă și se sancționează arderea miriștilor, a învelișului vegetal uscat al perdelelor forestiere de protecție, al câmpurilor, de pe marginile drumurilor, arderea deșeurilor nocive în afara perimetrelor admise și special amenajate.

De asemenea, este interzis prin lege şi se sancţionează, vătămarea sau tăierea fără autorizaţia autorităţii centrale pentru resursele naturale şi mediu a arborilor şi a altor tipuri de vegetaţie din păduri, din perdelele forestiere de protecţie, din zonele de protecţie a cîmpurilor, apelor rîurilor şi bazinelor acvatice şi din cele limitrofe căilor ferate, drumurilor şi din spaţiile verzi ale localităţilor urbane şi rurale.

Revenim cu detalii.

Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul „Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.