Atenție păduchi! Care este cauza și cum pot scăpa agricultorii de dăunători

0
375
Foto: OdN

Mai multe culturi agricole sunt năpădite dăunători, iar recolta riscă să fie compromisă. Păduchii afectează plantațiile multianuale, cât și câmpurile cu floarea soarelui și alte  culturi agricole. Insectele atacă chiar și florile. Specialiștii spun că asemenea situație se datorează temperaturilor înalte din iarna trecută și vin cu unele recomandări.

Mai mulți soroceni sunt îngrijorați de soarta recoltelor din acest an. Unele culturi agricole nu se dezvoltă bine, iar altele sunt năpădite de dăunători și riscă să nu mai dea roade, ne comunică cititorii noștri din raionul Soroca.

”Răsadul de roșii, ardei și frunzele de fasole nu se dezvoltă bine ori se îngălbenesc. pe de altă parte  păduchii sunt peste tot”, spune Gheorghe S. Din Soroca.

De vină este iarna foarte caldă și lipsa înghețurilor, explică specialiștii.

 ”În fiecare săptămână noi monitorizăm situația în domeniul agricol în raion. Sunt atacate de păduchi plantațiile multianuale de cireșe, mere, pere, etc, dar și floarea soarelui. În ultimii 20 de ani nu știu dacă floarea sorelui a mai fost așa puternic atacată de păduchi. Agricultorii care nu a luat măsuri contra acestor dăunători vor rămâne fără recoltă, plantele se usucă” spune Valeriu Spoialo, director adjunct al Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor Soroca.

Potrivit specialistului de vină este iarna foarte caldă.

”Iarna a fost foarte favorabilă, nu au fost geruri și dăunătorii au iernat bine. Gerurile i-ar fi distrus. Al doilea factor sunt precipitațiile care au favorizat răspândirea păduchilor”, explică specialistul.

Potrivit lui Valeriu Spoialo, dăunătorii nu vor dispărea de la sine, așa că producătorii agricoli trebuie să trateze culturile agricole cu insecticide, pentru a le salva și a nu admite compromiterea recoltei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.