Anual zeci de hectare de vegetație ard: Vinoveții pot fi amendați

0
27

130 de  intervenţii ale pompierilor au fost înregistrate de la începutul anului curent, pe teritoriul raionului Soroca, au fost înregistrate. Potrivit Direcției Situații Excepționale Soroca, în această perioadă sporeşte numărul de la lichidarea focarelor de ardere a vegetaţiei uscate.

În această perioadă pompierii au fost solicitați:

  • Incendii în sectorul locativ – 23 de intervenții, care a dus la decesul a două persoane și o pagubă materială în sumă de 587 mii lei;
  • Stingerea gunoiului – 26 de intervenții;
  • Stingerea ierbii uscate – 69 de intervenții;
  • Arderea bucatelor și a funinginii – 4 intervenții;
  • Stingerea incendiului în transportul auto – 5 intervenții;
  • Altele – 8 intervenții.

Datorită intervenției prompte a salvatorilor și pompierilor de la incendii au fost salvate două persoane și bunuri material în sumă de 1 mil. 655 mii lei.

”Zeci de hectare de pământ sunt afectate anual de astfel de incendii, produse în mare parte din cauza nerespectării regulilor antiincendiare la folosirea focului deschis, în timpul efectuării lucrărilor agricole sau de salubrizare. De asemenea, cetăţenii ieşiţi la natură, uită de stingerea focului la plecare din zona de agrement”, a menționat Eugeniu Doga, Șef Serviciu Prevenție al DSE mun. Soroca.

Incendiile de vegetaţie, neînsemnate în aparenţă, pot fi o potenţială sursă al unor incendii de proporţii, chiar cu consecinţe fatale, dacă se produc în imediata apropiere de sectorul locativ şi cel forestier, existând pericolul real de extindere asupra acestora.

Pentru prevenirea izbucnirii unor incendii de proporţii, DSE a mun. Soroca atenţionează cetăţenii să nu dea foc vegetaţiei uscate şi resturilor menajere, să dea dovadă de prudenţă maximă atunci când merg la picnic sau fac curăţenie în curţi. Orice scânteie sau muc de ţigară, aruncat la întâmplare, poate deveni cauza unui incendiu. Pentru nerespectarea regulilor antiincendiare, persoana vinovată de producerea unui incendiu poate fi amendată.

În cazul depistării unor focare de incendiu, Direcția Situații Excepționale a mun. Soroca solicită cetăţenilor să anunţe imediat Serviciul unic de urgență la numărul de telefon 112 şi să întreprindă acţiuni de localizare şi stingere a acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.