„AMICII NISTRENI” și „CASA SPERANȚELOR” — împreună depășim bariere

0
143

Timpurile când Societatea orbilor din Soroca era o instituție care oferea persoanelor cu dizabilități (probleme de vedere) nu doar un acoperiș de-asupra capului, dar și un loc de muncă au rămas în istorie. Nu au rămas în istorie însă și sutele de oameni care au fost lăsați, în mare parte, în voia sorții, or eforturile depuse de organele de conducere ale societății sunt insuficiente pentru a ajuta acest grup social și a integra în societate persoanele cu handicap de vedere — astăzi o duc greu toți, darămite invalizii.

Echipa „Amicii Nistreni”, multiplă învingătoare și premiantă a competițiilor naționale la torball și goalball

Cu atât mai mult este benefic și aidoma unui balon cu aer sprijinul acordat acestor persoane de către două doamne inimoase — Ala Taran și Valentina Onica, care au fondat o Asociație Obștească cu o denumire cât se poate de sugestivă, „Centrul de Asistență Socială Casa Speranțelor”. Adică, până când persoanele cu dizabilități trăiesc doar cu speranța că va veni sărbătoarea și pe strada lor, acest Centru face pași concreți pentru a le face viața mai ușoară și mai interesantă. Ultima, dar nu cea din urmă (cu siguranță!) ispravă a doamnelor Taran și Onica este implementarea proiectului „Împreună depășim bariere”, realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Guvernului Suediei în cadrul unui alt proiect — „Construim punți, depășim bariere — construim punți între societatea civilă și comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului”. Co-parteneri ai „Casei Speranțelor” sunt Asociația Obștească „Clubul Sportiv Amicii Nistreni” din municipiul Soroca și Asociația Obștească „Clubul Sportiv al Invalizilor „Atletica” din Tiraspol. Proiectul se desfășoară în perioada 11 octombrie 2018 — 11 aprilie 2019 și îi are ca beneficiari pe cei cu dizabilități de vedere de pe ambele maluri ale Nistrului. „Scopul nostru este promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și informarea cetățenilor despre modalitățile de apărare a acestor drepturi, dezvoltarea parteneriatelor locale, sporirea colaborării între cetățeni și autorități”, spune doamna Valentina Onica, președinta AO „Casa Speranțelor”.

Echipele participante la competiția de la Soroca: „Atletica” (bărbați), „Atletica” (femei) și „Amicii Nistreni”

Gheorghe CEBAN, președintele Asociației Obștești „Atletica”, directorul Centrului de Reabilitare a Invalizilor din Tiraspol: „Participăm cu plăcere în acest proiect important pentru orașele noastre și pentru persoanele cu dizabilități. Suntem un club foarte apreciat în stânga Nistrului, avem nu mai puțin de 9 internate în stânga Nistrului. Discipolii noștri sunt învingători ai mai multor competiții naționale la torball, goalball, tenis de masă, șah. Mândria noastră este atletul Valeriu Zaim, participant la două jocuri paraolimpice, la care a ocupat locul 5 (Atlanta) și locul 7 (Sidney) și medaliat cu bronz la campionatul mondial de la Berlin… În luna decembrie, așteptăm vizita de răspuns a sorocenilor”.

De curând, „Casa Speranțelor” și „Amicii Nistreni” au găzduit partenerii din stânga Nistrului, echipa Clubului sportiv „Atletica”, după care urmează o vizită de răspuns, la Tiraspol. După cum ne-a relatat doamna Ala Taran, colaboratoarea AO „Casa Speranțelor”, „…acest proiect este o bună ocazie pentru a face o schimbare de atitudine față de persoanele cu nevoi speciale prin depășirea stereotipurilor și eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate”. De data aceasta, sfera de activitate a fost sportul, or timp de două zile membrii celor două echipe s-au întrecut la jocul de dame, șah și goalball. Nu voi spune cine au fost învingătorii, fiindcă în astfel de cazuri se zice că a învins… prietenia. Până la urmă, importantă a fost această platformă de socializare, această formă de „diplomație populară”, care are menirea să apropie cele două maluri ale Nistrului. De altfel, echipa din Tiraspol a venit la Soroca cu inventar propriu, or la Soroca nu există așa ceva, iar echipele de torball și goalball ale „Amicilor Nistreni” nu au măcar unde să se antreneze. Adresările nenumărate către autoritățile locale nu s-au soldat cu succes, iar răspunsurile primite de la șefii de diferit rang poate fi exprimat în câteva cuvinte — „sportul este o plăcere, iar pentru plăcere trebuie să plătești”. De data aceasta, s-a găsit un om cu suflet mare, domnul Anatolie Iavorschi, directorul LT „Ion Creangă”, care a pus la dispoziția echipelor sala de sport a liceului. Fapt pentru care organizatorii m-au rugat să-i transmit cele mai sincere cuvinte de mulțămire.

De la stânga la dreapta: Ala Taran, Gheorghe Ceban, Valentina Onica

Vlad BANARI, președintele Clubului Sportiv „Amicii Nistreni” (Soroca): „Sunt foarte bucuros că avem oportunitatea de a comunica cu semenii noștri de peste Nistru. Sper foarte mult că aceasta colaborare nu se va limita doar în cadrul acestui proiect, dar va avea continuitate. Profit de ocazie și le mulțumesc doamnelor Valentina Onică și Ala Taran pentru atenția care ne-o acordă și domnului director Anatolie Iavorschi pentru sala de sport pusă la dispoziția noastră. Mulțumesc și colegilor de la Tiraspol și ardem de nerăbdare să mergem și noi peste Nistru”.

….Până la urmă, sportul nu este unica sferă de activitate menită să integreze acest grup de cetățeni în societate și să-i ajute să depășească stereotipuri și bariere. Prin intermediul acestui proiect organizatorii și-au propus să acorde suport partenerilor în identificarea donatorilor interni și externi, să dezvolte abilitățile de elaborare, implementare și monitorizare a proiectelor, să promoveze modelele de bune practici în soluționarea problemelor locale și dezvoltarea comunităților și prin aceasta să sporească încrederea între societatea civilă și administrația publică locală.


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: 700 de cadouri au ajuns la copii din raionul Soroca, de la semenii din Germania
Articolul următorMunicipiul și raionul Soroca nu se mai regăsesc în TOP-ul celor mai transparente localități
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.