Ambulanța – 24 de ce NU POATE face

0
469
CE NU POATE FACE AMBULANȚA?
1. Nu se  poate “teleporta”, nu poate “zbura”, deci, nu poate parcurge 15-20 de kilometri în 2-3 minute, așa cum ar dori unele persoane. Circulăm pe aceleași șosele imperfecte, ca toti ceilalți, și nu putem înainta daca nu ni se “face loc”, chiar dacă avem sirene (mai multe tonalități) și girofar. Dacă alegeți să locuiți la etajele 3-4 sau mansardă (în blocuri fără lift) sau intr-o casă izolată, la distanță de spital sau stația de ambulanță, trebuie să știți că, vă scad șansele de supraviețuire. La fel și atunci când accesul cu ambulanța se face greu sau este imposibil și suntem nevoiți să parcurgem drumul pe jos. La fiecare intervenție, luam cu noi un monitor care cântărește între 10 -17 kg (depinde de tipul de monitor), 2 truse care cântăresc împreună aproximativ 10-12 kg și un tub de oxigen de circa 5-6 kg. Timpul optim în care trebuie intervenit, în cazul unui S.C.R. (stop cardio-respirator) este de 2-3 minute. Șansele de supraviețuire scad, cu fiecare minut care se scurge.
2. Nu deține GPS pentru toate ulițele și cărările dintr-un sat și nu poate ajunge, la fel de repede (mai ales în condiții de ploaie sau ninsoare) “sub pădure”, pe orice deal, munte sau unde s-au mai gândit, unii, să-și facă o casă. Doar câteva mașini sunt 4×4, iar autosenilate, încă nu deținem.
3. Nu poate “aprecia” care este cea mai frumoasă casă, cel mai frumos gard, pridvor etc, date ca punct de reper de către unii dintre pacienți sau apelanti. Deși, mulți dintre noi au un simț estetic destul de dezvoltat, ceea ce li se poate părea unora extraordinar de frumos, altora li se poate părea chicios sau urât de-a dreptul! Dacă totuşi un aparținător catadicseşte să aştepte ambulanța în fața casei/porții, ar fi bine să facă un semn VIZIBIL cu mâna, deoarece nu scrie pe îmbrăcămintea acestuia “AŞTEPT AMBULANȚA”.
4. Membrii echipajului de pe ambulanța nu se pot “descălța” atunci când intră intr-o încăpere, indiferent cât de nou, scump sau alb este covorul, mocheta sau parchetul.
Lucrăm în regim de urgență, iar secundele și minutele contează. Dacă doriți să ne descălțam la intrare, cel mai probabil nu ne-ați chemat pentru o urgență!
5. Nu poate oferi consiliere psihologica sau tratament psihiatric pentru problemele semnalate de către unii pacienți. Nu facem “resuscitare emoțională sau psihiatrică”. În cazul în care sunteți în divorț sau divorțați, nu vă înțelegeți cu soțul, soția, părinții, socrii sau copiii, suferiți de depresie sau alte afecțiuni psihiatrice și doriți să fiți tratați la domiciliu, nu trebuie să apelați 112.
6. Nu face tratamente injectabile la domiciliu și nu se ocupă cu “montarea” și supravegherea perfuziilor. Deși ar fi foarte comod pentru unii pacienți și familiile lor, acest lucru nu este posibil.
7. Nu poate “da șocuri”, la indicația apartinatorilor, așa cum “au văzut aceștia în filme”.
În cazul pacienților aflați în S.C.R. (stop cardio-respirator), resuscitarea se face aplicând protocoale foarte clare. Două ritmuri de stop impun șoc: Fibrilația ventriculara și Tahicardia ventriculara fără puls.
8. Nu poate resuscita un pacient aflat în stop cardio-respirator, pe o perioada de timp indicată de familie/aparținători. Chiar dacă persoana aflată în stop cardio-respirator este copil, tânăr sau femeie gravidă, nu se poate depăși perioada de resuscitare impusă de protocol.
9. Nu poate transporta la spital, capelă, “acasă la el” pacienții declarați decedați.
10. Nu poate lucra mai repede/mai eficient /cu rezultate foarte bune dacă echipajul este supus agresiunilor de orice fel. Chiar dacă suntem obișnuiți să lucrăm în condiții de stres, randamentul nostru nu va crește dacă suntem “luați la rost”, înjurați sau bruscati fizic. bCeea ce contează, în acel moment, nu este “să dăm socoteală” în privința timpului în care am ajuns, ci să aplicăm măsuri terapeutice unui om care, poate, se zbate între viață și moarte. Este timp, ulterior, pentru clarificări, reclamații, chemarea presei, a televiziunilor, etc.
11. Nu poate administra medicație, la cererea familiei sau pacientului. Medicul sau asistentul stabilește, după caz, ce medicație este potrivită pentru pacient și afecțiunea sa. Nu administram un medicament pentru că “i s-a făcut și data trecută și s-a simțit bine”.
12. Nu vă poate recomanda cel mai bun medic ortoped, chirurg sau ginecolog și nu vă poate da relații despre gărzile acestora sau despre numerele lor de telefon.
13. Nu vă poate spune care farmacii sau magazine sunt non-stop.
14. Nu vă poate cumpăra pâine sau medicamente, chiar dacă acestea s-au terminat.
15. Nu vă poate aduce rețeta de la medicul de familie.
16. Nu vă poate transporta în oraș în zilele de weekend, când nu mai circulă mijloacele de transport obișnuite. Nu confundați ambulanța cu un mijloc de transport în comun, nu “faceți din mâna” când o vedeți că se apropie. Veți fi foarte dezamăgiți că nu va opri.
17. Nu vă poate “duce” în stațiune sau la policlinica, chiar dacă aveți bilet de trimitere.
Atunci când aveți un bilet de trimitere pentru policlinică, ambulatoriu sau stațiune, nu trebuie să mergeți cu ambulanța. Dacă erați o urgență, medicul care l-a completat ar fi chemat ambulanța.
18. Nu va poate da informații despre distanțele dintre localități și nici despre “mersul trenurilor”.
19. Nu vă poate da relații despre evoluția stării pacienților transportați și nici despre secțiile unde sunt internați aceștia.
20. Echipajul nu vă poate permite să fumați în ambulanță și nici nu poate “opri undeva, ca să trageți un fum”.
21. Nu poate lua aparținători, chiar dacă aceștia sunt soția, soțul, fiul sau fiica pacientului.
Există o singură excepție: atunci când pacientul este un minor, poate fi însoțit de către unul dintre părinți sau de către tutore.
22. Ambulanța nu poate și nici nu se pricepe să trateze alte specii, cum ar fi: cai, pisici, câini, etc. Nu poate nici, măcar, să le monteze o perfuzie. Pentru acest lucru sunați la medicul sau tehnicianul veterinar.
23. Ambulanța nu poate să vă ajute să vă “urcați” vecinul, soțul sau soția, aflați în stare de ebrietate, la etajul 1-4 sau să “îl /o așezați în pat” sau să vă scoată din cada de baie plină cu apă, după ce v-ați spălat, dacă nu mai puteți să ieşiți din aceasta.
24. Nici prezervative sau teste de sarcina nu au pe ambulantă!
Sursa: prespital.

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentUn bărbat de 34 de ani, originar din Soroca, este suspectat că a sustras mai multe bunuri de la Botanica / VIDEO
Articolul următor“Mă numesc Natalia Bucicovscaia, am vârsta de 31 de ani și… chiar nu înțeleg care este vina mea”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.