Am scăpat sau nu de masca de protecție: ce spune un medic de familie din Soroca?

0
252

Deja de aproape doi ani masca a devenit un accesoriu zilnic, și desigur cea mai eficientă metodă de protecție împotriva COVID-19. Însă la 16 aprilie 2022, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, a anulat starea de urgență și obligativitatea de a o mai purta.

Deși ne aflăm în anotimpul virusurilor și în cea mai grea perioadă a anului, din punct de vedere al imunității, ni s-a dat și libertatea de a scoate masca de protecție. Interesant ne-a fost să aflăm ce părere are și un medic de familie despre anularea restricțiilor.
COVID-ul nu s-a terminat și persistă ca infecție respiratorie, afirmă Ludmila Evstratova. Noi trebuie în continuare să păstrăm distanța socială și să purtăm masca de protecție în zonele închise și aglomerate, transport public, farmacii, magazine. COVID-ul nu a fost amânat și mai este un virus activ în republica noastră, iar la primele simptome respiratorii este obligatoriu să ne adresăm la medicul de familie și să stăm acasă pentru a aștepta rezultatul expertizei de laborator. Important este chiar și la simplele convulsii febrile să ne adresăm medicului și să ne izolăm la domiciliu sau la spital pentru a ne trata până nu mai suntem contagioși. Persoanele care simt orice afecțiune, obligatoriu trebuie să poarte masca de protecție, mai ales că acum, primăvara, trebuie să avem grijă de noi și de cei din jur, pentru că nu cunoaștem, avem o simplă răceală, o viroză sau COVID-19. Da, starea de urgență a fost anulată, dar oricum suntem precauți și respectăm toate măsurile de protecție în continuare”.

Vă reamintim că starea de urgență a fost anulată în contextul în care în ultimele două luni au fost înregistrată o scădere considerabilă a persoanelor infectate cu COVID-19. Însă cu toate astea, după cum a menționat medicul de familie infecția nu a dispărut și de noi depinde evoluția ei în continuare.

Articolul precedentBuletinul scurt de știri zilnice OBSERVATORUL – 18 aprilie, 2022
Articolul următorCe a rămas din baia publică de cândva de la Bujorăuca? / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.