Academicianului Valeriu Matei, i-a fost înmânată Diploma de Onoare și Titlul „Cetățean de Onoare al municipiului Soroca” de către primarul Lilia Pilipețchi

0
121

La cea de a VII-a ediție a Universității Populare de Vară care s-a desfășurat la 2 – 3 octombrie la Palatul de Cultură din municipiul Soroca, rectorului Valeriu Matei i-a fost înmânată Diploma de Onoare și Titlul „Cetățean de Onoare al municipiului Soroca” de către primarul Lilia Pilipețchi. Titlul onorific a fost acordat prin Decizia Consiliului Municipal Soroca din 25 septembrie 2020, pentru organizarea anuală a diferitor evenimente culturale.

Sorocenii au ales să îi înmâneze acest trofeu ca să îl poarte la suflet pentru meritele sale în calitate de scriitor, istoric, poet, om politic, a menționat în timpul decernării primarul municipiului.

Valeriu Matei s-a născut la 31 martie 1959, în comuna Cazangic, judeţul Lăpuşna, astăzi raionul Leova. Este autor al mai multor volume de poezie, apărute la Chișinău, Iași, București ș.a., apreciate de critica literară: „Grecia imaginară”, „Dimineața marelui oraș”, „Orfeu și singurătatea”, Elegiile fiului risipitor”;  autor al piesei de teatru Prologul, al nuvelei istorice „Peregrinările și suferințele spătarului Neculai din Milești”, al unor eseuri, studii de istorie și etnologie: „Pactul Ribbentrop–Molotov și agresiunea sovietică împotriva României”. A tradus din poezia franceză, rusă, spaniolă. Versurile lui Valeriu Matei au fost traduse în engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă, suedeză, letonă, slovacă, maghiară, macedoneană, turcă ș.a. Mențiuni și distincții: Marele Premiu „Nichita Stănescu”, Premiul Academiei Române „Mihai Eminescu”, Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” ș. a. Din anul 2012 este directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, menționează Agenția Informațională de Stat Mold-Press.

Valeria Prisacari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.