A plecat în lumea celor drepți fostul director al școlii republicane de iluminare culturală din Soroca, Mihail Murzac

0
1332
colaj, foto arhiva redacției și Tatiana Slivca

La sfârșitul săptămânii trecute a încetat să bată inima marelui om de cultură Mihail Murzac, numele căruia se identifică cu mai multe instituții pe care le-a condus, etalându-și abilitățile sale profesionale, dar și calitățile omenești, informează ÎS OCI „Moldova-Concert”. A fost absolvent și apoi director al școlii republicane de iluminare culturală „Elena Sârbu” din Soroca (1967-1973). În perioada sa a fost ridicată clădirea cu 2 nivele, cu micile ei cabinete în care acum lucrează pianiştii, coriştii și instrumentiştii.

Mihail Murzac a fost un profesionist desăvârșit, dar și bun prieten al artiștilor alături de care a fost mereu și de sfaturile căruia toți au ținut cont, căci știa cum să comunice cu artiștii, să le ofere ajutorul dezinteresat, menționează Andrei Locoman, directorul general al ÎS OCI „Moldova-Concert”.

„Publicul meloman își amintește de mărturisirea în lacrimi a Sofiei Vicoveanca din septembrie 1988, când a susținut primul concert la Palatul Național, care a spus că a reușit să treacă Prutul și să ajungă la Chișinău cu trăistuța sa cu cântece datorită strădaniilor maestrului Nicolae Botgros și a inimosului director al Filarmonicii Mihail Murzac. Și acesta este doar un exemplu, dar în îndelungata sa activitate au fost multe situații când a mers pe muchie de cuțit, însă a rămas de partea artiștilor, deoarece le-a apreciat talentul și muzica.
Acum, când Mihail Murzac s-a retras în culisele veșniciei, toți cei care au avut marele noroc să lucreze cu el, să-i asculte sfaturile, își vor aminti cu tristețe de regret de acele clipe, reiterând că le-a fost ca un părinte, că le-a dat adevărate lecții de viață, de omenie și cumsecădenie. Toate acestea pe parcursul a peste 50 de ani, cât a deținut importante funcții în instituții de cultură” a menționat Andrei Locoman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.