TABLETA DE MARȚI: Nu aruncați cu pietre în cei infectați cu coronavirus

0
356

Când ne părea că am scăpat de iarnă (altfel, nici iarnă nu poți să o numești) și când toată lumea se trezea la viață, hop și coronavirusul! Ceea ce ni se părea o glumă proastă – adică, mare brânză, or nu avem motive să ne speriem de un virus banal care, vorba unor medici, este mai inofensiv decât cel gripal și pe unde mai pui că China este departe de Republica  Moldova – astăzi trăim cu toții  un adevărat coșmar și nu se știe cum vom ieși din această încurcătură.

Ba mai mult, specialiștii afirmă că apogeul încă urmează.  În aceste condiții este foarte important ca fiecare dintre noi – medici, cetățeni și autorități, să tragem la aceeași căruță și să nu creăm obstacole artificiale în calea luptei cu virusul, să nu ne panicăm fără motive, dar nici să nu stăm cu șleapca pe-o ureche… Cu părere de rău, au apărut și primele semnale care ne demonstrează că nu toată lumea este conștientă de ceea ce se întâmplă și nu toată lumea este gata să facă față situației.

   Pe de-o parte, te strânge în spate când vezi cetățeni care se prefac că nimic nu se întâmplă și că tragedia poate veni în viața oricui, numai nu în viața noastră. Chemările la responsabilitate și la respectarea regulilor elementare de igienă nu rezonează întotdeauna  cu comportamentul nostru. Ne considerăm eroi invincibili, dar numai până când cocoșul nu ne ciupește în fund. Unii parcă premeditat se iau la trântă cu virusul, dorind să demonstreze că pe ei nimeni și nimic nu-i doboară. Păcat dacă cineva consideră așa și mai mare păcat dacă tragediile altora nu ne învață minte.

  Pe de altă parte, există o parte din cetățeni care nu tolerează realitatea și mai mult nu-i tolerează pe acei, care au avut nenorocul să fie în focarele de infecție și, implicit, să fie purtători de virus. Este de înțeles dorința acestor oameni de a reveni acasă, în zilele grele, din Italia, Spania, Germania, China…, fiindcă și pereții de acasă te ajută. De neînțeles sunt, însă, acei, care îi învinuiesc pe acești oameni de toate relele și cheamă lumea să-i pună la stâlpul infamiei. Citeam zilele acestea pe rețelele de socializare cum unii cetățeni cereau publicarea….listelor cu cei infectați!!! Pentru ce!!! Nu cumva pentru a-i aduna pe toți în piață și de a-i împroșca cu pietre? Ce vină au acești oameni, care au mers la muncă peste hotare pentru a câștiga o bucată de pâine, dar nu pentru că ar fi vrut tare să fie departe de familiile lor…

   Și încă ceva. În aceste zile de grea cumpănă este foarte bine să avem grijă de două pături sociale, cu un impact decisiv asupra celor ce se întâmplă – bătrânii și medicii. Părinții și buneii noștri trebuie să stea acasă, să urmeze toate sfaturile specialiștilor și să înțeleagă că acest virus este foarte periculos pentru ei.  Pe de altă parte, bătrânii nu trebuie să apeleze fără motiv la urgență, fiindcă un apel care nu necesită intervenția obligatorie a medicului ar putea fi fatală pentru altcineva, care chiar este în real pericol… Să avem grijă de medicii noștri, care sunt pe linia întâi și care fac tot posibilul să facă față fluxului de pacienți. Îmi spunea cineva că medicii de la Salvare au fost chemați la Rublenița de o doamnă, care dorea să fie vaccinată contra coronavirusului. Cică, cuiva de la Șeptelici i s-a dat acest vaccin.
Fără comentarii.   


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Astăzi sorocenii se îmbulzesc la oficiul poștal de la Soroca Nouă
Articolul următorGALERIE FOTO: Soroca, în carantină!
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.