“Poama, poate, este acră, a mea soacră — niciodată…”

0
885

8 Martie este o zi pe care bărbații o dedică femeilor — soțiilor, fiicelor, mamelor, surorilor, prietenelor etc…. și, poate, mai rar mamelor-soacre. În bancuri și zicători, ginerii vorbesc doar de rău despre soacre, dar de cele mai dese ori dușmănia dintre ginere și soacră este mai mult un stereotip, iar dacă se și mai întâmplă vreo ceartă, bine ar fi ca ambii să îngroape secera războiului în fundul grădinii.  Știm însă că sunt și mulți bărbați pentru care soacra este a doua mamă.
Așa că am provocat mai mulți gineri să ne scrie despre soacre și relația lor cu ele.
Ce-i drept, puțini au avut curajul să ne scrie…

Soacrei Valentina Neamțu din municipiul Soroca
Soacra mea e poamă dulce
Când la fabrică se duce,
Când apare iar acasă —
Parcă e mai soare-n casă.

Supărată și nervoasă
Foarte rar o întâlnesc,
Poate că e răbdătoare,
Sau că noi trăim departe…

Dragă soacră, tu mă ierți
Și te rog să nu mă cerți,
Cu aceasta poezie
Am vrut să-ți fac cadou eu ție.

Poama, poate, este acră,
A mea soacră — niciodată…
Ginerele Vladislav Lozan

Soacră-mea, dna Efrosinia Mihalcean, pot spune cu certitudine că mi-a decis viitorul, fără să-și dea seama. Se întâmpla într-o zi de primăvară a anului 2009, prezentam emisiunea „O melodie pentru tine” la SorTV, și în acel timp, poate, eram un tânăr burlac râvnit de multe fete, nu și de Tatiana, ne cunoșteam pentru că aveam mulți prieteni comuni. S-a întâmplat că trebuia să ne întâlnim cumva să discutăm un proiect și m-am oferit să vin la ea acasă, la care am primit un refuz categoric! După, venind ea acasă, i-a povestit mamei sale că, uite, „ăsta din televizor” a voit să vină la noi în ospețe și i-am refuzat! Mama îi zise atunci: ”Și, va veni, și ce-o să-ți facă? Nu fi nepoliticoasă, invită-l!”. Și… am venit. Am discutat ce-am avut de discutat, între timp, mama ne-a servit cu o cafea, a doua, după a treia cafea — ne-am dat seama ambii că nici eu, nici Tatiana nu am vrut să plec, și… am rămas, și până-n prezent suntem împreună! Iubire cu aromă de cafea, pregătită de soacră-mea! Cu prilejul acestei zile frumoase vreau să-i urez multă sănătate, puteri și răbdare și îi mulțumesc pentru tot ce face pentru noi. E de mare ajutor, fără ea — multe n-am fi reușit! La mulți ani să ne trăiești! La acest mesaj de felicitare se alătură încă un bărbat din familia noastră — Albert!

Ginerele Alex Cravțov

Ori am mâncat prea multe colțuri de pâine, ori mi-a ascultat Dumnezeu rugăciunile, dar am fost binecuvântat cu o soacră minunată — Lucia Brighidin din satul Bădiceni, iar această minunăție a ei mă face să o consider mai mult decât o soacră, adică mamă! Cum este mama? Protectoare, iubitoare, înțelegătoare, ajutor necontenit, spun asta deoarece indiferent cât de obosită ar fi și cât de greu i-ar fi, mai găsește undeva înlăuntrul ei putere să ne ajute. După prima noastră întrevedere de acum 7 ani, am văzut în ea o mamă ce își dorește un singur lucru: ca ai săi copii să fie fericiți și să ducă o viață frumoasă. Mulțumesc ori de câte ori pot lui Dumnezeu că mi-a mai dat o mamă și vă doresc tuturor să aveți parte de o soacră-mamă!
Ginerele Ioan Gabriel Buciac

Te iubesc ca sarea în bucate! Nu am avut și niciodată nu o să am ”Soacră”! Acest cuvânt nu l-am rostit niciodată în adresa acestei ființe fără de preț — Galina Morari din satul Cremenciug. Mereu a fost și va fi pentru mine o Mamă și nicidecum Soacră. Așa am numit-o pentru prima dată când am încercat să mă adresez către Ea. Atunci a plâns prima de fericire și de jale, căci, după cum am aflat, și-a dorit mult un băiat, dar a avut doar o fată. Așa a fost până în momentul când am călcat pentru totdeauna pragul casei soției mele. Căci de-atunci are un băiat și o fată și nicidecum ginere. Nu mi-a spus niciodată acest cuvânt mie personal, dar m-a prevenit: când va fi supărată pe mine, voi fi ginerele, nu băiatul mamei. Te asigur că nu voi fi numit ginere, scumpo. Te iubesc mult și vreau să-ți mulțumesc pentru tot. Îți mulțumesc pentru faptul că timp de 4 ani ne ești alături, îți mulțumesc că mereu ne ajuți și ai grijă de nepoțica ta scumpă, îți mulțumesc că exiști în viața mea. Te iubesc, mamă!
Ginerele Ion Gaşiţoi

Mama-soacră, Nina Costin, a avut grijă de educația băiatului nostru. Fiind o fire sufletistă și grijulie, a încercat de multe ori să demonstreze ca viața constă în dragoste. Niciodată nu am găsit o paralelă între soție și soacră, sunt oameni diferiți! Cu toate că se întrec la bucătărie și curățenie, diferă totalmente rezultatul final. Clar că în familia noastră prevalează bucatele preparate de soție. Intervenția soacrei în educarea cuplurilor tinere trebuie să fie cu rezervă, deoarece pot afecta moral, chiar influența viața de zi cu zi. Pe lângă faptul că cea mai multa veselă a fost deteriorată în casă la noi de ea, personal o stimez și o ador ca pe mama.
Ginerele Veaceslav Burlacu

Doamna Tamara Golub din Vasilcău este o femeie gospodină, o soție răbdătoare și o mamă blândă. Așa am cunoscut-o. Și când ne-a unit destinul să formăm o familie cu fiica ei, cuvântul soacră nu a avut șansa de a fi folosit, deoarece stima pe care o port mă face să rostesc cuvântul mamă. Da, nu e mama care mi-a dat viață, dar e femeia care a dat viață unei ființe fără de care viața mea ar fi fost lipsită de sens. Atunci când este vreo sărbătoare, mama ne întâlnește mereu cu dor și cu cele mai bune bucate, iar când vine vremea să plecăm pe la casele noastre, ne urmărește cu gândul că totul va fi bine, și nu uită de „torba” cu cele necesare pentru stomăcelul ginerelui. Are un suflet mare și merită ca bunul Dumnezeu să aibă grijă de ea. Mă închin în fața mamei și vreau să-i mulțumesc pentru respectul ce mi-l poartă. Mulți ani îi doresc sănătoși și cât mai mult zâmbet de fericire.
Ginerele Serghei Sedun


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Bănci noi în parcul “Grigore Vieru”
Articolul următorNO COMMENT: Primăria Soroca a felicitat femeile de 8 martie
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.