Biblioteca ”Basarabia” la un sfert de veac

0
76

În acest an, remarcabil şi dedicat manifestaţiilor centenarului Marii Uniri, Biblioteca ”Basarabia” aniversează un sfert de veac… De fiecare dată mă întreb: e mult?, e puţin? Pentru o bibliotecă 25 de ani înseamnă, fără îndoială, istorie. Din 1993 şi până azi s-au petrecut multe evenimente ce pot alcătui, ele însele, o istorie, nemaivorbind de impactul social şi cultural, care este demn de a intra în istorie.
Protocolul de înfiinţare la Soroca a unei filiale a Bibliotecii Judeţene ”V. Voiculescu” din Buzău a fost semnat la 1 iulie 1993, din partea Judeţului Buzău — Alexandru Oproiescu, Mihai Sălcuţan, Ion Mărunţelu, din partea raionului Soroca — Raisa Bicec, Semion Celac, Ion Vaculin, Vera Osoianu. Astfel, la 16 noiembrie 1993, pe strada Mihai Eminescu se inaugurează Biblioteca ”Basarabia”- filială a Bibliotecii Judeţene ”Vasile Voiculescu” din Buzău. În acea perioadă se resimţea lipsa acută de carte românească în toată republica, evident şi în oraşul nostru. Cadrele didactice, elevii, studenţii duceau lipsă de manuale, nemaivorbind de operele scriitorilor români sau literatură în ajutorul programei şcolare. Înfiinţarea bibliotecii a fost un ajutor considerabil pentru această categorie de cititori, care au găsit literatura necesară pentru pregătirea de examene, lecţii, concursuri şi olimpiade. În prezent colecţia de carte a bibliotecii este de 17 400 de exemplare, literatură din diferite domenii, majoritatea donaţii de la Biblioteca ”Vasile Voiculescu”, dar şi de la Biblioteca Naţională, persoane particulare, Ambasada României, achiziţii. Cu trecerea anilor, biblioteca a reuşit să devină o instituţie apropiată publicului şi acum constatăm cu bucurie cât de variate sunt categoriile din care fac parte utilizatorii noştri: de la elevi de toate vârstele la pensionari, de la studenţi la profesori, medici, muncitori… cărora le punem la dispoziţie literatură din diferite domenii.
Biblioteca ”Basarabia” este locul unde în aceşti 25 de ani s-au derulat multe şi frumoase evenimente. Trebuie remarcată calitatea excepţională a invitaţilor noştri la aceste activităţi, lansările de carte, întâlnirile, au fost onorate de scriitori, critici literari, istorici din Buzău şi republică: M. Cimpoi, V. Matei, Sp. Vangheli, P. Stoicescu, F. Popescu, R. Cârneci, N. Peneş, Gh. Ene, M. Sălcuţan, S. Bogasiu, N. Rusu, V. Dumbrăveanu, I. Colesnic, P. Balmuş, I. Hadîrcă, N. Dabija, C. Partole, P. Popa şi alte personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului. Gest firesc de întărire şi dezvoltare a relaţiilor spirituale între Buzău şi Soroca este proiectul ”Prezenţe buzoiene la Soroca” în cadrul căruia se desfăşoară, în colaborare cu personalităţi din Buzău, diverse activităţi culturale, obiectivul principal fiind promovarea şi popularizarea cărţii, sursa cea mai sigură de informare, dezvoltare şi creştere spirituală.
La ceas aniversar aduc respectuoase cuvinte de apreciere şi recunoştinţă faţă de efortul depus tuturor oamenilor cu suflet care au contribuit la deschiderea bibliotecii, or această bibliotecă era cu neputinţă fără regretatul A. Oproiescu, M. Sălcuţan, R. Bicec, regretatul M. Martîniuc, S. Celac, I. Vaculin, L. Creţu, dar şi foştii şi actualii lucrători E. Cociurca, A. Gherega, multregretata A. Iavorschi, E. Sochirca, S. Dabija şi subsemnata, care au muncit şi au ştiut cum să o pună în valoare şi îşi au partea lor de merit în evaluarea bibliotecii ”Basarabia”. Mulţumiri, recunoştinţă, respect pentru donaţiile de carte bibliotecii judeţene ”Vasile Voiculecu”, personal domnului director S. Burlacu, senatorului d. E. M. Constantinescu, preotului M. Milea, fostului director al bibliotecii judeţene ”V. Voiculescu” A. Oproiescu, care ultimii ani făcea donaţii de carte cumpărate din pensie, domnului avocat şi scriitor M. Sălcuţan şi tuturor donatorilor care-şi au părticica de suflet aici în bibliotecă. Cu deosebită plăcere subliniez şi apreciez foarte mult prezenţa permanentă în viaţa bibliotecii, contribuţia şi susţinerea dnei A. Bejan, dnei E. Martâniuc, dnei N. Neculce, doamnelor profesoare, bibliotecare şi elevilor de la liceele ”P. Rareş”, ”C. Stere”, colegiul ”M. Eminescu”, centrul de creaţie ”Speranţa” pentru implicarea activă în promovarea lecturii şi a bibliotecii în cadrul evenimentelor culturale. De asemenea transmit mulţumiri pentru reflectarea evenimentelor ce s-au derulat de-a lungul anilor în bibliotecă către mass-media locală, respectul şi preţuirea noastră ziarului ”OdN”, ”SOR-TV”, ”Ziarul nostru”.
Graţie Primăriei municipiului Soroca, este o plăcere să sărbătorim aniversarea a 25-a de la fondarea bibliotecii într-un spaţiu renovat, în această ambianţă caldă, luminoasă, prietenoasă şi primitoare. Toată recunoştinţa şi aprecierea noastră şi a cititorilor dlui primar V. Său, Consiliului municipal pentru acest cadou minunat la aniversare.
La mulţi ani, biblioteca ”Basarabia”, prieten drag, dragostea de carte să-i însoţească pe cititorii tăi.

Ludmila Ungureanu, Biblioteca ”Basarabia”


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Municipiu „modern”
Articolul următorFaleza din preajma Cetății are o nouă „față”
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.