Carantină la Rublenița, din cauza focarului de pestă porcină

0
26

Un caz de infecție cu pestă porcină a fost depistat în gospodăria unui locuitor al satului Rublenița, raionul Soroca, care întreținea 7 porcine cu vârsta de 7 luni.

Până la data de 9 martie, a fost confirmat decesul a 6 animale. Între timp, a fost alertată Subdiviziunea teritorială pentru siguranţa alimentelor Soroca, care au inițiat efectuarea analizelor de laborator, în urma cărora a fost confirmată prezența virusului. Din gospodăria dată un animal viu a fost nimicit.

Potrivit unui comunicat emis de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), în Rublenița a fost instituită stare de carantină, zonele de protecție fiind până la 3 km și zona de supraveghere – 10 km.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul general adjunct ANSA, Vsevolod Stamati, a declarat că se presupune că virusul ar fi fost adus din Ucraina, unde sunt 210 focare de pestă porcină, transmite IPN. Se presupune de asemenea că virusul totuşi a fost adus prin intermediul coletelor pasagerilor.

În prezent, în satul Rubleniţa sunt crescute peste trei mii de capete de porcine, fiind localitatea ce asigură practic în totalitate raionul Soroca cu carne de porc. În total, scrie IPN, în raionul Soroca sunt 17 ferme, care cresc 2500 de capete, iar alte peste 17 mii de capete sunt crescute în sectorul privat.

Pesta porcina africana (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care ar indica prezența bolii.

Boala nu se transmite la oameni, dar poate cauza pierderi enorme crescătorilor de porci.

Citește: Carantină în Rublenița: Caz de infecție cu pestă porcină, confirmat de ANSA


Articolul precedentСергей КРУДУ: “Общество всегда нуждалось, нуждается и будет нуждаться в физически крепких людей”
Articolul următorBC “Soroca-Baschet” a terminat campionatul regulat pe locul I!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.