Toți știm câte ceva despre calitățile curative ale usturoiului, dar te-ai întrebat ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci usturoi verde? Ei bine, pentru început, vampirii probabil vor sta departe de tine. Dar, trecând peste glumă, specialiștii spun că există un număr important de beneficii și că, de fapt, trebuie consumat cât mai des.
Un studiu recent, prezentat în revista Appetite, a dezvăluit o veste oarecum surprinzătoare, referitoare la ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci usturoi verde, și mai ales la bărbați. Conform studiului, s-a constatat că bărbații care au consumat usturoi crud sau capsule de usturoi aveau un miros corporal pe care femeile îl percepeau ca fiind mai atrăgător decât cel al celor care nu consumau usturoi după 12 ore.
Consumul regulat de usturoi oferă și câteva beneficii semnificative pentru sănătate. Potrivit Healthline, compușii activi din usturoi sunt capabili să scadă tensiunea arterială, ceea ce poate fi de fapt o salvare, deoarece hipertensiunea este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord.
Mai multe studii au indicat capacitatea usturoiului de a reduce tensiunea arterială, unul dintre ele arătând că 600 până la 1.500 de miligrame de extract de usturoi administrat pe o perioadă de 24 de săptămâni a redus tensiunea arterială la fel de eficient ca și medicamentele. Se crede că sulful conținut în usturoi este transformat de celulele roșii din sânge în hidrogen sulfurat gazos, care, pe măsură ce se extinde, lărgește vasele de sânge, ceea ce, la rândul său, ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Studiile la care face referire Healthline par să indice că ar fi necesare doze mai mari, echivalente cu patru căței de usturoi pe zi, pentru a oferi beneficii semnificative. La fel ca în cazul tuturor afecțiunilor medicale, este recomandat să folosiți usturoiul pentru a trata hipertensiunea arterială numai după ce vă consultați cu medicul dumneavoastră.
Dacă mănânci usturoi verde îți stimulezi sistemul imunitar
Usturoiul are proprietăți antibiotice, despre care nutriționistul Dr. Simran Saini spune că s-ar putea datora conținutului său ridicat de sulf. Usturoiul în eprubete pare să ucidă celulele canceroase, iar un studiu efectuat pe peste 40.000 de femei de vârstă mijlocie a constatat că cele care consumau regulat usturoi, precum și alte fructe și legume, aveau un risc de cancer de colon cu 35% mai mic.
În timp ce unele studii referitoare la proprietățile de stimulare a imunității ale usturoiului au utilizat suplimente, altele au constatat că beneficiile sale au fost cel mai bine realizate prin consumul de usturoi proaspăt. Specialiștii recomandă că trebuie consumat cât mai des.
Ajută la vindecarea răcelilor dacă mănânci usturoi verde
Usturoiul ajută la prevenirea răcelii comune prin creșterea imunității – o singură doză zilnică reducând cu până la 63% șansele de a contracta o răceală, conform unui studiu publicat în revista Advances in Therapy. Dacă sunteți unul dintre cei 37% ghinioniști și vă îmbolnăviți oricum, usturoiul vă poate ajuta și în acest caz, experțoii explicând că administrarea de suplimente de usturoi poate reduce timpul de îmbolnăvire cu 60-70 la sută, astfel încât să aveți simptome doar pentru o zi sau două, spre deosebire de cele cinci zile de suferință mai obișnuite.
Deși în experimente au fost folosite suplimente de usturoi, experții sugerează că usturoiul este întotdeauna cel mai bun dacă este consumat în stare crudă. Cu toate acestea, usturoiul proaspăt gătit poate fi un pic mai ușor pentru nas și papilele gustative și poate fi, de asemenea, destul de benefic.
Experții recomandă adăugarea acestuia în tocănițe și supe, și există numeroase alte feluri de mâncare care ar putea beneficia de adăugarea de usturoi. Pentru o super putere de combatere a răcelii, puteți face, de asemenea, un ceai de usturoi cu puțină miere și ghimbir pentru a ajuta la a-i da o aromă mai asemănătoare cu cea a ceaiului.