Șezătoare la Biblioteca „Basarabia” din Soroca / GALERIE FOTO

0
95

Proiectul „Șezătoare la Basarabia” care are loc la Biblioteca „Basarabia” din Soroca a ajuns la a treia ediție, continuând să își îndeplinească misiunea de a păstra și transmite meșteșugurile și tradițiile populare românești. Inițiat în 2022, acest proiect a reușit să adune comunitatea în jurul artei populare, devenind un loc de întâlnire pentru cei care apreciază valorile culturale autentice.

Șezătorile sunt momente speciale în care participanții învață să brodeze cămăși cu altiță, un simbol puternic al identității naționale. Broderia acestor cămăși, cunoscută pentru detaliile sale complicate și frumusețea artistică, este o formă de artă transmisă din generație în generație, iar aceste întâlniri își propun să păstreze viu acest meșteșug.

În afară de activitățile practice, șezătorile sunt ocazii de socializare și de a discuta despre istoria și cultura națională. Membrii comunității nu doar că învață să confecționeze obiecte tradiționale, ci își împărtășesc povești despre trecut, despre identitatea poporului român și despre valorile care ne definesc.

Acest proiect încurajează în mod special femeile să participe, reînviind atmosfera șezătorilor de odinioară, unde meșteșugurile se împleteau cu conversațiile calde și sprijinul comunității. Confecționarea cămășii cu altiță, goblenul și broderia altor elemente ale portului popular devin un prilej de apropiere și de a contribui la conservarea tradițiilor.

 


  • ETICHETE
  • DC
Articolul precedentLa Cosăuți va avea loc Festivalul de romanță românească „Anastasia Briciuc”
Articolul următorVremea se va răci semnificativ din cauza ciclonului Ashley din Marea Mediterană

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.